Patru școli vasluiene înscrise în programul „Școala din valiză”

0
1147

• Încă patru unități de învățământ vasluiene vor fi înscrise în proiectul „Școala din valiză”, derulat de Fundația World Vision România. Este vorba despre Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zăpodeni, Școala Gimnazială nr. 1 Bălteni, Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă” și Școala Gimnazială nr. 1, din Ibănești, care vor fi dotate cu câte o valiză cu tehnologie: laptop dedicat profesorului și tablete pentru elevi, alături de acces la internet, la o platformă digitală de învățare și la formarea profesională continuă a cadrelor didactice.

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zăpodeni, Școala Gimnazială nr. 1 Bălteni, Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă” și Școala Gimnazială nr. 1 din Ibănești, din județul Vaslui, se află printre cele 35 de unități de învățământ din țară înscrise în programul de educație digitală „Școala din valiză” din mediul rural din România în anul școlar 2020 – 2021, care a ajuns astfel la 50 de unități de învățământ. Noile școli au fost selectate în urma unui apel public de înscriere lansat de Fundația World Vision România și Fundația Vodafone România, care desfășoară împreună acest proiect încă din 2018. Bugetul alocat noului an școlar este de 500.000 euro.
În cadrul programului „Școala din valiză” a fost lansat, la începutul lunii iunie 2020, un apel public de înscriere pentru școlile din mediul rural ale căror cadre didactice pot să predea minimum două lecții digitale pe săptămână. Au aplicat 203 școli în total, iar 47 dintre acestea au trecut în etapa finală de jurizare, etapa interviurilor, în cadrul căreia școlile selectate au furnizat informații suplimentare despre activitatea lor și posibila implicare a acestora în program.
Începând din această toamnă, cele 35 de școli selectate vor fi dotate cu câte o valiză cu tehnologie: laptop dedicat profesorului și tablete pentru elevi, alături de acces la internet, la o platformă digitală de învățare și la formarea profesională continuă a cadrelor didactice.
Toate școlile înscrise în programul „Școala din valiză” își vor putea deschide porțile pentru noul an școlar în septembrie, indiferent de cadrul ales de către autoritățile locale la acel moment, conform celor trei scenarii anunțate: verde – toți elevii vor veni la școală, galben – o parte dintre elevi vor învăța în sălile de clasă, iar restul vor studia online, sau roșu – lecțiile se vor ține exclusiv online.
În prezent, „Școala din valiză” este operațional în 22 de unități de învățământ din 11 județe, având peste 11.000 de beneficiari, dintre care 6.000 sunt beneficiari direcți (profesori și elevi).
Proiectul are trei componente principale. Prima este dotarea școlilor cu infrastructură hardware mobilă, oferită gratuit acolo unde aceasta este fie absentă, fie deficitară. Echipamentele sunt dezvoltate pe baza conceptului „Instant Classroom” și constau într-un kit sub formă de valiză, care conține un laptop pentru profesor și 30 de tablete pentru elevi. În plus, acolo unde este nevoie, școlile vor beneficia de internet gratuit din partea Vodafone România.
A doua componentă este formarea competențelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. #ȘcoalaDinValiză răspunde, astfel, unei probleme de ordin sistemic a învățământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competențe în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în scopuri educaționale.
A treia componentă a proiectului este reprezentată de platforma www.scoaladinvaliza.ro și resursele educaționale disponibile prin intermediul acesteia, respectiv lecții digitale create de profesori, accesibile pentru elevi atât la clasă, cât și acasă. Platforma de e-learning a fost dezvoltată conform cerințelor profesorilor și va continua să fi îmbunătățită permanent, în funcție de nevoile utilizatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.