Monstrul din Barboși, condamnat definitiv la 27 de ani de închisoare

Constantin Gabriel Diță, de 35 de ani, din Hlăpești, comuna Dragomirești, acuzat că l-a ucis pe tatăl femeii cu care trăia într-un sat din județul Vaslui, dar și de atentat la viața concubinei, a fost condamnat definitiv, la Curtea de Apel Iași, care a menținut pedeapsa de 27 de ani de închisoare, cu executare, decisă de către Tribunalul Vaslui.

Fapta, de o violență extremă, a avut loc în după amiaza zilei de 11 iunie 2019, în localitatea Barboși, un sat de lângă Huși. Tatăl concubinei ucigașului, un bărbat în etate de 85 de ani, a fost ucis, iar femeia a ajuns la spital cu multiple leziuni și în stare gravă. Viitorul criminal, de loc din județul Neamț, s-a aciuat la Barboși trăind cu o femeie care a muncit timp de cîțiva ani în Italia, însă de câteva luni s-a întors acasă, în localitatea Bărboși, pentru a avea grija de tatăl bolnav.

Nu se știe ce l-a împins la atacul sângeros asupra celor care-l găzduiseră, cel mai probabil fiind vorba de un conflict spontan, pe fondul consumului de bături alcoolice. Se pare că cei trei, bătrânul, fiica și nemțeanul ar fi petrecut la un vecin, la un grătar, apoi au venit acasă și a izbucnit un scandal, victimele fiind măcelărite cu un topor. Martorii spun că după ce au terminat grătarul, bătrânul și fiica au plecat acasă, el a rămas în curte și a vorbit urât, a fost dat afară. Furios, Diță a decis să se răzbune, și a intrat în casă peste cei doi, pe care i-a atacat cu un topor. Ulterior, după ce s-a descărcat de nervi, individul a plecat liniștit, iar pe drum a anunțat o vecină despre ceea ce făcuse. Când a ajuns în casa celor doi, vecina l-a găsit pe bătrânul de 85 de ani fără suflare, iar pe fiica acestuia rănită. Acesta reușise să sune la 112 și se pare că acest lucru i-a salvat viața. La fața locului au venit salvatorii de la Ambulanță, polițiști, dar și un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. „Fiica bătrânului prezenta o fractură de femur și alte plăgi tăiate, motiv pentru care a fost transportata la spitalul din Huși pentru îngrijiri”, declarau cadrele de la Ambulanță.

Între timp, principalul suspect a ajuns cu mașina la Piatra Neamț și s-a predat lucrătorilor de poliție de acolo. Ucigașul a fost dus încătușat de la Piatra Neamț la Vaslui unde a fost audiat, fiind pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de omor și tentativă de omor. În luna martie a acestui an, Constantin Gabriel Diță a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, pedeapsă menținută de către Curtea de Apel Iași în ciuda apelului formulat de către condamnat împotriva sentinței Tribunalului Vaslui. El a fost obligat și la plata a 50.000 de euro cu titlu de daune pentru familia victimelor, despăgubiri materiale și morale. Instanța de fond i-a interzis inculpatului mai multe drepturi, printre care cel de a se apropia de femeia căreia a fost la un pas să-i ia viața, dar și de a purta orice fel de arme pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.