Minunea de la Fâstâci: Școala cea nouă a fost, în sfârșit, finalizată!

• După 14 ani de construcție, timp petrecut de beneficiar, Primăria comunei Cozmești, și constructor, SC Romcip – Construct SRL Vaslui, mai mult prin instanțele de judecată, și peste 3,5 milioane de lei, de aproape 2,5 ori mai mult decât suma alocată inițial, în sfârșit, epopeea școlii din Fâstâci a luat sfârșit! În toamnă, tocmai la timp pentru a putea fi respectate toate măsurile de siguranță epidemiologice, școala se va redeschide pentru elevii care așteaptă de mult acest moment!

În 2006, Guvernul României aloca o sumă importantă la acea vreme, 1,48 de milioane de lei, pentru consolidarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din Fâstâci, comuna Cozmești, județul Vaslui. Licitația de executare a lucrărilor a fost câștigată tot de o firmă vasluiană, Romcip – Construct SRL Vaslui, „abonată” la astfel de lucrări și care, ulterior, s-a dovedit a nu fi de prea bună credință, dovadă problemele care au apărut la mai multe astfel de proiecte: banii încasați, însă lucrările nefinalizate. De altfel, doi ani mai târziu, Instituția Prefectului județului Vaslui a înaintat o sesizare către Parchet dar și către către alte instituții abilitate cu privire la faptul că, deși constructorul a încasat banii, nu a finalizat școala și a abadonat lucrările. Mai mult, Romcip a dat în judecată Primăria comunei Cozmești, solicitând sume suplimentare pentru lucrările executate deja, chiar dacă acestea fuseseră deja decontate, plus alți bani pentru a continua lucrările. Procesele în instanță s-au lungit, abia în 2016 ajungându-se la o înțelegere, urmând ca autoritățile locale să plătească o sumă suplimentară de 1 milion de lei, bani ce urmau să vină tot de la bugetul de stat, pentru finalizarea lucrărilor. Scenariul s-a repetat și, după ce a sistat iar lucrările, constructorul a dat iar în judecată primăria, solicitând noi sume suplimentare! A urmat un nou proces, finalizat prin preluarea, în toamna trecută, de către primărie, a clădirii a cărei reabilitare, după 12 ani, era realizată în proporție de circa 80%! Sub supravegherea autorităților locale, și cu noi alocări de la bugetul comunei, lucrările au continuat și, în sfârșit, zilele trecute, primarul comunei, Hristache Sima, a anunțat finalizarea, după 14 ani, și cu un cost total de peste 3,5 milioane de lei, a școlii de la Fâstâci!

Vestea a fost întâmpinată cu bucurie și de conducerea ISJ Vaslui, care și-a exprimat recunoștința și a mulțumit primarului Hristache Sima pentru reușita finalizării acestui obiectiv atât de mult așteptat. „Ani lungi și campanii de presă s-au scurs din 2006, anul când Școala Gimnazială „Cezar Botez” din Fâstâci, județul Vaslui, a intrat într-un anevoios proces de reabilitare marcat de conflicte, tergiversări, amânări, acțiuni judiciare de durată, intervenții ale autorităților centrale și locale. Cei care au avut de suferit, în toată această perioadă, au fost elevii și profesorii școlii, nevoiți să învețe în condiții improprii, într-o clădire aparținând Ocolului Silvic. Acum, în anul al 14-lea al acestui drum sinuos, se apropie inaugurarea, grație intervenției Primăriei și Consiliului local al comunei Cozmești, prin implicarea personală a domnului Sima Hristache, primarul comunei, care a reușit să preia, în 2019, și să ducă la bun sfârșit construcția școlii gimnaziale. De asemenea, s-au remarcat tactul și răbdarea cu care doamna director Irina Dănilă a reușit să facă față acestei perioade și a ajuns să poată transforma speranțele în certitudine”, a declarat prof. Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al Inspectoratulului școlar Județean Vaslui”.

Școala Gimnazială „Cezar Botez” din Fâstâci este acum o școală cu adevărat europeană, cu dotări de înalt nivel, care cu siguranță va deveni un centru de cultură și știință al întregii comunități, împlinindu-și menirea căreia i-a fost destinată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.