Învățământul profesional nu mai are căutare

0
838

• În urma celei de-a doua etape de admitere în învățământul profesional de stat, la nivelul județului Vaslui au rămas neocupate aproape o treime din totalul locurilor puse la dispoziția absolvenților de gimnaziu pentru anul școlar 2020 – 2021. Printre meseriile cele mai puțin căutate de elevi se numără unele la care, în anii trecuți, locurile erau primele epuizate, cum ar fi cele de zidari ori confecționeri textile sau încălțăminte, dar și meseria de electronist, care nu prea are căutare la noi în județ. Mai trebuie spus că elevii de etnie rromă nu au accesat locurile special create pentru ei, doar 8 astfel de locuri fiind ocupate, din totalul de 45 disponibile.

Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a publicat lista locurilor rămase neocupate chiar și în urma celei de-a doua etape de admitere în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2020 – 2021. Din totalul de 1.414 locuri disponibile în școlile profesionale, incluzând cele destinate elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și celor de etnie rromă, în cele două etape de admitere s-au ocupat, în total, doar 962 de locuri, respectiv 68,03%. Dacă vorbim de absolvenții de gimnaziu de etnie rromă, care aveau rezervate special pentru ei 45 de locuri, câte unul în aproape fiecare clasă din școlile profesionale din județ, doar 8 elevi au uzat de această posibilitate. 5 dintre elevii romi au optat pentru școli din Bârlad, restul, pentru Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”din Negrești, la diverse specialități, în schimb, la Vaslui, nimeni nu și-a arătat interesul pentru locurile special puse la dispoziție.

Cât despre oferta educațională bogată în specialități, unele dintre acestea se pare că nu mai sunt la mare căutare, așa cum se întâmpla în anii anteriori. Este vorba de meseriile de confecționer îmbrăcăminte sau confecționer articole de pielărie, specialități la care au rămas neocupate aproape jumătate din locurile puse la dizpoziție în acest an. O altă meserie prea puțin căutată este cea de electronist aparate și echipamente, fiind ocupate doar 4 dintre cele 28 de locuri disponibile la Liceul „Ștefan Procopiu”. Nici meseriile de preparator produse din carne și pește ori preparator produse din lapte nu sunt pe placul tinerilor, deși în județ sunt mai multe astfel de unități care ar putea absorbi forța de muncă calificată, nemaivorbind de faptul că măcelarii, de exemplu, sunt la mare căutare în străinătate! În general, meseriile cu profil agricol, cea de apicultor, de mecanic agricol ori de horticultor, nu prea sunt pe gustul tinerilor, deși ulterior absolvirii școlii profesionale, aceștia și-ar putea găsi foarte ușor un loc de muncă sau, folosind cunoștiințele acumulate, ar putea deveni chiar ei tineri fermieri, putând accesa chiar fonduri europene nerambursabile. În schimb, printre cele mai căutate meserii, pe lângă cea de mecanic auto, se află cea de ospătar, brutar sau bucătar, locurile puse la dispoziție pentru viitorul an școlar în aceste specialități fiind primele ocupate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.