Încă un primar vasluian demis, pentru că îl interesa prea mult soarta școlii

1
1749

A fost membru în consiliul de administrație al școlii gimnaziale din comună, calitate pentru care nu a primit niciun ban. Înainte de terminarea mandatului, Liviu Romică Postolachi, primarul din Mălușteni, își pierde funcția, fiind demis ieri prin ordin al prefectului, după ce a fost găsit de către ANI ca incompatibil în 2017, pentru că, din calitatea de primar îl interesa prea mult soarta școlii…

„Legea e proastă, dar e lege”. Sau nu așa suna dictonul. Primarul din Mălușteni îl cunoaște sub această formă în prezent, după ce a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate în 2017, iar după trei ani de procese a fost destituit ieri prin ordin al prefectului, în urma sentinței definitive primită de la Înalta Curte de Casație și Justiție în luna iunie.

Potrivit ANI, primarul Liviu Romică Postolachi a încălcat art. 87 din Legea nr. 161/2003, care prevede că „Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice”.

Prin urmare, după cum îi precizează aceeași ANI, aplicând Codul Penal a fost obligată să ceară demiterea sa, pentru că „Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Pentru că nu a avut niciun avantaj material în urma implicării sale în Consiliul de administrație al școlii gimnaliale din comună, implicare care i se părea mai mult decât firească pentru un primar, Postolachi a atacat decizia ANI la Curtea de Apel Iași, care însă l-a găsit vinovat. A mers mai departe pe calea contestării deciziilor celor care aplică legea …strâmbă, iar Înalta Curte de Casația și Justiție i-a respins recursul în luna iunie: „Respinge recursul declarat de recurentul – reclamant Postolachi Liviu – Romică împotriva sentinței nr. 189 din 12 decembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Iași – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, ca nefondat. Definitivă”.

Acum primarului nu îi rămâne decât să repete că s-a implicat la școala din comună doar din dorința de a o spijini, din calitatea de primar, fără a avea niciun beneficiu. „Dacă nici primarul sau viceprimarul nu au voie să fie în Consiliul de Administrație al unei școli, atunci să fie femeia de serviciu, dacă ei așa consideră de cuviință”, a spus Postolachi.

Liviu Romică Postolachi este primarul comunei Mălușteni din 2004, deci la al patrulea mandat, și ar fi avut cele mai mari șanse pentru încă patru ani în fruntea comunei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.