Finanțarea corespunzătoare a cercetării, cheia succesului în agricultură!

0
639

• Întâlnire importantă, joia trecută, la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui, unde au poposit, pentru o discuție în teren, oameni care au avut și au un cuvânt de spus în agricultura românească.

Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”, deputatul Alexandru Stanescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, și Dumitru Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, au participat, alături de gazde – ec. Simona Dumitriu, directorul SCDP Vaslui, dr. ing. Doina Silistru, cercetător științific gradul I, senator, și ing. Cristi Gavrilă -, la o discuție despre prezentul și viitorul cercetării în contextul național și internațional actual, concluzia fiind unanimă: fără o finanțare corespunzătoare, cercetarea va avea mult de suferit și, odată cu ea, agricultura în ansamblu.

Totodată, discuțiile au vizat și problemele cu care se confruntă Stațiunea de Cercetare de la Vaslui, dar și rezultatele foarte bune obținute în cercetare în ultimii ani, SCDP Vaslui fiind considerată un model de bune practici și un etalon al performanței în cercetarea românească. De altfel, soiul „Vaslui 8” este în testare la cinci centre din țară ale Institutului de Stat pentru Testarea Soiurilor și sunt șanse mari ca, în scurt timp, și „Vaslui 8” să se alăture celor opt soiuri de graminee și leguminoase perene de pajiști omologate de SCDP Vaslui, din care șase sunt brevetate. Demn de menționat este că toate soiurile dezvoltate în ultimii ani la SCDP Vaslui o au ca autor sau prim-autor pe dr. ing. Doina Silistru, care, în paralel cu activitatea politică, și-a continuat cu succes și activitatea în cercetare.

„Trebuie duși cât mai mulți bani spre cercetare!”

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și unul dintre responsabilii strategiei pe agricultură a PSD, a fost primul care a sintetizat rolul determinant al cercetării pentru o agricultură performantă: „Din punctul nostru de vedere, cercetarea este cheia succesului. Fără tehnologie în spate, nu ai cum să ai rezultate, iar asta înseamnă în primul rând că trebuie duși cât mai mulți bani spre cercetare”, a subliniat Botănoiu, care a dat și un exemplu edificator despre rolul finanțării: 34 de ani de muncă asiduă le-au trebuit cercetătorilor de la Constanța pentru a face din rasa de oi Merinos ce este acum! „Închipuiți-vă unde ar fi fost acum dacă nu aveau surse de finanțare; închipuiți-vă ce rezultate comerciale ar fi avut…”, a mai spus fostul secretar de stat Daniel Botănoiu.

În aceeași linie a vorbit și Alexandru Stănescu, subliniind faptul că în fosta guvernare, cercetării agricole i s-a dat atenția cuvenită. Totodată, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a făcut câteva observații tehnice referitoare la Stațiunea de la Vaslui, sugerând implementarea unui sistem de irigații.

Doina Silistru a făcut o prezentare a soiurilor la care se lucrează în prezent și a anunțat că, în scurt timp, cercetătorii de la SCDP Vaslui ar putea omologa un nou soi de plantă, care s-a comportat foarte bine chiar în condiții de secetă.

Nu în ultimul rând, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”, a fost încântat de ce a văzut la Vaslui: „Îmi place foarte mult colectivul – unul tânăr – și îmi place că aveți rezultate. Sunt cele două motive care m-au făcut să îmi doresc să vizitez Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajiști de la Vaslui, o stațiune care funcționează foarte, foarte bine! Cu astfel de oameni, dedicați trup și suflet cercetării, și cu o finanțare corespunzătoare, putem spune că agricultura românească mai are o șansă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.