Autoritățile sanitare din județ, apel către donatorii de sânge!

0
800

• Cum, în ultima perioadă, teama de infectare cu virusul COVID-19 a dus la o scădere dramatică a numărului donatorilor de sânge din județ, iar stocurile sunt aproape epuizate, conducerea Centrului Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad face un apel către toate persoanele care ar putea dona sânge: donați sânge ca să salvați vieți!

Vineri, 31 iulie, reprezentanții Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși au postat pe pagina de socializare a instituției un mesaj important, prin care făceau un apel către potențialii donatori de sânge. De fapt, se alăturau acțiunii inițiate de Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, prin care solicitau sprijinul aparținătorilor pacienților internați de a dona sânge. Anunțul vine în contextul în care, în ultima perioadă, CJTS Bârlad se confruntă cu o scădere a numărului donatorilor, pusă și pe seama fricii de infectare cu SARS-CoV-2. De asemenea, apelul făcut de conducerea CJTS Bârlad vine și în sprijinul spitalelor, aflate în linia întâi în aceste zile în lupta cu noul coronavirus.

„În atenția doamnei manager Rotaru Lucia! Având în vedere contextul epidemiologic actual SARS-CoV-2, a scăzut dramatic numărul de donatori la CJTS Bârlad, pentru a evita «criza de sânge», vă rugăm să mobilizați pentru donare aparținătorii bolnavilor internați în spital! Mulțumim pentru colaborare. Cu stimă, director dr. Nistor Violeta”, se arată în adresa trimisă de conducerea CJTS Bârlad către spitalul din Huși.

Cine poate deveni donator?

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, malarie, boli de piele, etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, în ziua de dinaintea donării, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, a declarat medicul Violeta Nistor, șeful CJTS Bârlad.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.