Astroclubul „Perseus” Bârlad, tabără de astronomie în județul Bacău

0
768

 După succesul avut vara trecută, când Observatorul Astronomic și Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad au organizat în județul Bacău două ediții ale taberei de astronomie intitulate „Să cunoaștem cerul!”, astronomii vor să repete acțiunea și în acest an. Tabăra va avea loc tot în comuna Motoșeni, județul Bacău.

Tradiționala tabără de astronomie organizată de Observatorul Astronomic și Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, încă din 2012, în Rezervația Bădeana, comuna Tutova, s-a „mutat” în județul Bacău. Mai exact în comuna Motoșeni, județul Bacău. ~n iulie și august 2019, au avut loc două ediții ale activității educaționale și, pentru că au avut succes, inițiatorii au decis să organizeze o astfel de tabără și în această vară. Activitatea se va desfășura între 12 – 18 august, în parteneriat cu Primăria comunei Motoșeni și {coala Gimnazială „Gheorghe Nechita” Motoșeni și se adresează în special celor pasionați de astronomie și membrilor Astroclubului „Perseus” Bârlad. ~nsă, la această tabără se pot alătura și astronomi amatori de la alte cluburi și asociații astronomice din țară.

„Toți cei care doresc să participe la tabăra de astronomie trebuie să vină pregătiți corespunzător acestui gen de activitate: cort, izopren, haine groase, apă potabilă și alimente neperisabile pentru cel puțin două zile. Publicul obișnuit poate participa împreună cu membrii clubului de astronomie la observații astronomice, iar accesul va fi liber. Persoanele interesate și care dispun de mijloc de transport sunt invitate după ora 21.00, în perioada 12 – 17 august, să privească cerul prin instrumentele aflate în dotarea Observatorului Astronomic. Pe timpul zilei, între orele 11.00 – 13.00, se vor organiza și observații solare cu telescopul refractor Lunt, achiziționat recent de către instituția noastră. Anul acesta, tabăra de astronomie se va desfășura în perioda de maximă activitate a cunoscutului curent de meteori Perseidele – «ploaia de stele căzătoare», maximul având loc chiar în prima noapte din tabără (12 – 13 august 2020). Meteorii din curentul Perseidele vor fi observați în bune condiții și în celelalte nopți, pe tot parcursul activității”, spune muzeograful Ciprian Vîntdevară, președintele Astroclubului „Perseus” și organizatorul taberei.

Potrivit acestuia, accesul la locul de tabără se va face pe ruta Bârlad – Podu Turcului – Glăvănești – Răzeșu – Chicerea. Tabăra va fi amplasată la Nord-Vest de satul Poiana, comuna Motoșeni, județul Bacău. În cazul în care condițiile meteo nu vor fi favorabile, tabăra va fi amânată pentru perioada 18 – 23 august.

„De asemenea, trebuie să amintesc că, în contextul pandemiei de coronavirus, toți participanții trebuie să respecte măsurile de siguranță sanitară – distanțare socială, mască medicală”, a mai precizat muzeograful Ciprian Vîntdevară.

Tabăra de astronomie are drept obiectiv promovarea astronomiei, a educației prin astronomie pentru reducerea abandonului școlar și realizarea de observații astronomice planetare, roiuri de stele, deep-sky (galaxii, roiuri de galaxii, nebuloase planetare și planetele).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.