Alegeri locale 2020. Masca, mai importantă decât ștampila!

0
1294

• În Registrul electoral, la nivelul județului Vaslui, figurează un număr total de 422.695 alegători, cărora li se adaugă alți 123 de cetățeni ai Uniunii Europene cu rezidență în acest județ care au drept de vot, fiind înscriși pe listele complementare. Toți vor fi chemați la urne pe 27 septembrie, pentru a-și alege primarul și consilierii locali ai comunei sau orașului în care locuiesc, precum și pe consilierii județeni și pe președintele consiliului județean. Din cauza epidemiei de Covid 19, condițiile în care se vor desfșura aceste alegeri locale sunt speciale, în acest an, recent fiind anunțate noi reguli și măsuri menite a reduce la maxim contactul sau apropierea între votanți ori între aceștia și organizatorii scrutinului de la nivelul fiecărei secții de votare. Alegătorii își vor ridica singuri buletinele de vot, dar și ștampila, ce va fi dezinfectată după fiecare utilizare.

Numărul total al alegătorilor contează foarte mult nu doar la pregătirea logistică a alegerilor, respectiv a numărului de secții de votare ce vor fi înființate, număr de buletine de vot ce vor fi tipărite etc., dar chiar și în ceea ce „i privește pe viitorii candidați. Astfel, potrivit art. 49, alin. 2 din Legea 115/2015, „(…) pentru fiecare candididat la funcția de primar și de președinte al consiliului județean și listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiilor cetățenilor minorităților electorale trebuie să se prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minim 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele complementare din circumscripția pentru care candidează (…), dar nu mai puțin de 1.000, în cazul județelor (…)”. Într-o altă lege, nr. 84/2020, se stipulează însă ca în cazul alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, numărul minim al susținătorilor, necesare pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate. În consecință, dacă în cazul primarilor e simplu, pe listele de susținere a candidaturii trebuind să apară semnăturile a minim 1% din total alegători, în cazul candidaților la șefia județului a trebuit ca Biroul Electoral de Circumscripție Județean să dea o hotărâre în acest sens. În Hotărârea nr. 5/11.08.2020 a BECJ nr. 39 Vaslui se arată că: „Având în vedere că numărul total de alegători înscriși în cele două evidențe (Registrul electoral din județul Vaslui și listele electorale complementare) este de 422.808, rezultă că numărul minim de susținători necesar pentru susținerea candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui și de consilier județean în același consiliu este de 2.114 (0,5% din 422.818)”.

Dacă numărul necesar de susținători a fost stabilit, nu este clar însă cum vor fi strânse aceste semnături, dat fiind actualele condiții epidemice, și masiva răspândire din ultimele zile a virusului Covid 19, județul Vaslui ajungând, iată, printre fruntași pe o nedorită listă a numărului de îmbolnăviri la nivel național! Se vor strânge on-line? Susținătorii vor trebui să vină fiecare cu pix la purtător și echipat cu mănuși, pe lângă obligatoria mască?

Dacă această procedură nu a fost anunțată, în schimb, au fost deja anunțate noile măsuri ce vor fi luate cu prilejul votării propriu-zise. Astfel, în toate secțiile de votare se vor monta plexiglasuri între membrii comisiilor și alegători, pentru a nu exista contract direct. Membrii comisiilor vor fi obligați să poarte măști și mănuși pe toată durata zilei, și atât alegătorii, cât și membrii secțiilor de votare vor avea condiții speciale la alegerile din 27 septembrie. Conducerile și membrii birourilor electorale din județul Vaslui, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară. Birourile electorale ale secțiilor de votare vor fi constituite dintr-un președinte, un locțiitor și 9 membri, în cazul secțiilor de votare din comune și orașe, respectiv dintr-un președinte, un locțiitor și 11 membri, în cazul secțiilor de votare din municipii și sectoarele din București. Fiecare cetățean care va dori să-și exercite dreptul la vot la scrutinul din 27 septembrie va fi obligat să poarte mască de protecție din momentul în care intră în secția de votare și până la părăsirea acesteia. Cel care votează nu va mai primi de la membrul secției ștampila de vot, ci o va lua singur dintr-un loc special amenajat în fiecare secție. Ulterior votului, ștampila va fi dezinfectată de fiecare dată. Mai mult, alegătorii nu vor mai primi nici măcar buletinele de vot din mâna unui membru al comisiei de votare, acestea urmând a fi ridicate, sub supraveghere, dintr-un loc special amenajat, de către participantul la scrutin. Acestea sunt, deocamdată, cele mai importante dintre măsurile anunțate în vederea protecției atât a alegătorilor, cât și a membrilor comisiilor secțiilor de votare, pe măsură ce situația epidemiologică va evolua, până pe 27 august, urmând a fi anunțate, probabil noi și noi reguli de protecție împotriva infectării cu Covid 19. Nu s-a spus însă mai nimic cu privire la ce se va întâmpla după votare, cu sălile de curs din școlile, grădinițele sau liceele transformate pentru o zi în secții de votare. Este adevărat, aceste spații urmează a fi dezinfectate imediat după finalizarea procesului de votare, însă efortul logistic este imens, ținând cont de faptul că, luni dimineață, la prima oră, copiii ar trebui să susțină cursurile în spațiile respective… Cine-și va asuma responsabilitatea pentru a garanta că spațiile respective sunt sigure?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.