A doua șansă pentru accesarea finanțării nerambursabile pentru cultură oferită de Primăria Vaslui, irosită

0
807

• Intenția municipalității vasluiene de a aloca finanțări nerambursabile pentru proiectele pe domeniul cultură depuse de diversele entități interesate a rămas până acum nematerializată, după nici unul dintre proiectele depuse în cele două sesiuni deschise până acum nu a întrunit punctajul necesar pentru a obține finanțarea. În contextul pandemiei de coronavirus, care a afectat semnificativ viața culturală și evenimentele programate începând de la mijlocul lunii martie, acordarea finanțării de 200.000 lei disponibilă în acest an stă sub semnul întrebării.

În luna martie, Primăria și Consiliul Local al municipiului Vaslui au deschis sesiunea de depunere de proiecte în vederea acordării de finanțare nerambursabilă pe domeniul cultură, domeniu căruia, în acest an, de la bugetul local, a fost alocată suma de 200.000 lei. Ofertele în scopul atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă au putut fi depuse până cel târziu pe 4 iunie de către persoane fizice și juridice fără scop patrimonial, respectiv asociații și fundații constituite conform legii, care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 350/2005. Niciunul dintre cele 4 proiecte depuse nu a întrunit însă punctajul necesar pentru a fi acceptat în vederea finanțării, nici măcar după ce doi dintre potențialii beneficiari au făcut contestații în acest sens, ambele contestații fiind respinse.

În consecință, pentru a impulsiona viața culturală, grav afectată de restricțiile de circulație datorate epidemiei de Coronavirus, lucru care a dus la anularea, până acum, a tuturor evenimentelor programate, municipalitatea a decis reluarea procedurii de atribuire a finanțării și, ulterior, chiar prelungirii datei limită de depunere a proiectelor. Din păcate, nici de această dată nu s-a reușit adjudecarea pentru vreun proiect, cele două proiecte depuse de Asociația Uniunea județeană a proprietarilor de imobile ECOMAR Vaslui fiind respinse. Din câte se pare, motivul ar fi fost imposibilitatea punerii în practică a celor două proiecte în condițiile de distanțare și a măsurilor de siguranță ce trebuie luate în această perioadă plină de restricții datorate epidemiei cu Covid 19. Singura șansă ar mai fi contestațiile ce pot fi făcute în termen de 3 zile lucrătoare de la data afișării rezultatelor. Contestațiile vor fi soluționate în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data înregistrării contestației, rezultatele finale ale selecției urmând a fi anunțate pe site-ul primăriei: primariavs.ro.

Anul trecut, suma alocată pentru finanțarea nerambursabilă pe domeniul cultură a fost de 100.000 lei, fiind depuse 2 proiecte, dintre care unul a fost respins, iar celălalt a fost implementat în termenul prevăzut, obținând astfel finanțarea nerambursabilă promisă! În acest an, urmează ca municipalitatea să decidă dacă se va mai organiza o nouă sesiune de depunere de proiecte, dacă fondurile alocate vor fi reportate sau dacă banii vor fi folosiți în alte scopuri, eventual pentru organizarea de activități culturale atunci când condițiile epidemice o vor permite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.