UPU Vaslui nu mai eliberează buletine negative Covid!

0
1024

• Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui a anunțat că nu se mai eliberează buletine cu rezultat COVID negativ din testările efectuate în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, rezultatul negativ al testării fiind consemnat doar în foaia de prezentare în UPU. În ultima perioadă, s-a înregistrat un record de testări în cadrul UPU, până la 140 de teste efectuate în 48 de ore, și, din păcate, multe dintre ele se dovedesc pozitive!

Deși au posibilitatea de a se testa anti-Covid contra-cost, la un preț de 250 de lei, inferior celui prestat de clinici private și chiar de alte spitale din țară, mulți vasluieni au încercat să „scurt-circuiteze” sistemul și să facă aceste testări gratuit. Fie că era vorba de oameni care doreau să plece în vacanță în străinătate, fie că li se solicitau astfel de adeverințe de către angajator, pentru a fi primit la serviciu, fie chiar pentru a se asigura că nu au contractat accidental boala, unii se prezentau la UPU, sub diverse pretexte, solicitând testare. Din câte se pare, această practică ar fi ajuns în atenția Direcției de Sănătate Publică Vaslui, care a solicitat conducerii spitalului să ia măsuri, în sens contrar, riscând să li se diminueze finanțarea pentru efectuarea de teste Covid. În consecință, conducerea SJU Vaslui a decis ca UPU să nu mai elibereze buletine cu rezultat negativ, acest rezultat urmând a fi doar consemnat în foaia de observație. În cazul celor care se dovedesc „pozitivi” la testare, buletinul de analiză este adăugat la foaia de observație cu care sunt transportați la Bârlad, la Spitalul municipal “Elena Beldiman”, desemnat ca spital Covid în județul Vaslui, fie, dacă nu necesită internare, li se comunică verbal rezultatul. Ulterior, pacienții testatați pozitiv care nu sunt internați în spital sunt contactați telefonic de reprezentanții DSP Vaslui, instituție care ia măsurile necesare izolării la domiciliu sau carantinării bolnavilor de Coronavirus.

Trebuie spus că, dacă o bună perioadă, pe noul aparat de testare Real Time PCR al SJU, se efectuau relativ puține teste, asta și pentru că numărul de suspiciuni ori de îmbolnăviri la nivelul județului Vaslui era relativ mic, în ultima perioadă, laboratorul lucrează la capacitate maximă. „În ultima vreme, personalul din cadrul Unității de Primiri Urgențe al Spitalului Județean Vaslui recoltează un număr mare de teste, fiind testate nu doar persoanele care prezintă semne clinice aferente îmbolnăvirii cu SARS Cov 2, ci și pacienții care necesită internare în special în cadrul secțiilor de risc, dar și personalul medical. De exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute, s-au efectuat peste 140 de testări în decurs de 48 de ore, fiind depistate mai multe cazuri de infectare cu SARS Cov 2”, a anunțat dr. Carmina Piseru, medicul șef al UPU Vaslui.

„Sperăm să nu avem noutăți „pozitive” în legătură cu epidemia de Covid, sperăm să ne liniștim și, mai mult decât orice, sperăm să nu avem cazuri de îmbolnăvire între angajații spitalului, lucru care ar avea repercusiuni grave asupra activității spitalului, mai ales asupra stării de sănătate a pacienților care apelează la serviciile noastre. Deși regulile de securitate medicală sunt stricte, cu portul echipamentelor de protecție, dezinfectări dese, circuite separate și alte măsuri specifice, din păcate, astfel de cazuri, de infectare a personalului, pot apărea nu doar în cadrul spitalului, ci oriunde: la magazin, pe stradă ori accidental, în urma contactului cu cunoscuții ori cu alte persoane. De aceea, mă alătur și eu apelului de respectare a distanțării sociale și a măsurilor de protecție, portul măștilor și dezinfectarea cât mai des a mâinilor fiind acum cele mai importante lucruri pe care le putem face fiecare pentru a ne proteja de această boală”, a adăugat dr. Carmina Piseru, medicul șef al UPU Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.