„Ștefan cel Mare, un simbol de o complexitate deosebită, care alimentează în permanență ideea de unitate a românilor”

0
1095

Ieri, la Ansamblul monumental de la Podul Înalt, din localitatea Băcăoani, într-un cadru mai restrains decât în anii precedenți, a fost comemorat Ștefan cel Mare, de la a cărui trecere în eternitate au trecut 516 ani.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și Primăria comunei Munteni de Jos, a cuprins scurte evocări despre personalitatea marelui domnitor și depuneri de coroane de flori.

În cuvântul său, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să remarce faptul că, indiferent de vremuri, Ștefan cel Mare rămâne un simbol al unității românilor.

„Ștefan del Mare a fost o personalitate covârșitoare a epocii, un om, de fapt, care a făcut epocă, pentru că în istorie, sub acoperământul acestei noțiuni este descrisă activitatea lui Ștefan cel Mare. Nu avem timp și suntem prea puțini aici, din cauza timpurilor pe care le trăim, să vorbim despre întreg parcursul domniei lui Ștefan. Ceea ce însă este important pentru noi astăzi, e ce a rămas. Și a rămas un simbol de o complexitate deosebită, care printre altele, dă consistență și alimentează în permanență ideea de unitate a românilor. Atât aici la Vaslui, cât și la Iași, la Suceava sau la Orhei, românii se reunesc sub egida acestei personalități și noi, ca urmași mai mult sau mai puțin demni, trebuie să facem tot ce putem pentru a întreține în permanență viu focul acesta. Sunt mulți ani de când Ștefan cel Mare a trecut în eternitate, însă oricât de mulți ar trece, sper ca atât noi, cât și generațiile viitoare să aibă responsabilitatea și inițiativa de a fi prezenți în locurile acestea întotdeauna, pentru a omagia opera nemaipomenit de importantă pentru români a celui care a fost Ștefan cel Mare”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Muzeograful Laurențiu Chiriac, din cadrul Muzeului Județean, a prezentat aspecte din perioada domniei lui Ștefan cel Mare și a vorbit despre rolul său important în epocă.

„Ne-am întâlnit din nou, pentru că la fiecare comemorare trebuie să ne aducem aminte de faptele mărețe și mai ales de ceea ce ne-a lăsat marele voievod ca moștenire, nouă, tuturor urmașilor. Sigur că în lunga sa domnie, Dumnezeu l-a hărăzit pe Ștefan cel Mare timp de 47 de ani să slujească poporul Moldovei, o țară pe care el a știut să o ridice, să o ducă la o dezvoltare fără precedent, a reușit să închege instituții ale statului medieval Moldova și să ne reprezinte cum nu se poate mai bine în lumea destul de frământată a relațiilor politice internaționale din acea perioadă. Este important de știut că Ștefan este cel care practic a zidit țara, în sensul în care a unificat toate părțile care fuseseră ciopârțite și a reușit să creeze în interiorul țării o coeziune între straturile sociale. A reușit să obțină adeziunea întregii populații, care în cele din urmă l-a iubit și l-a respectat, pentru că a știut să își impună acest respect prin înțelepciunea și bunătatea pe care le-a luat de la străbunul său Alexandru cel Bun, de asemenea, prin curajul și arta războiului pe care le-a învățat de la Bogdan al doilea și mai ales prin știința de a se feri de primejdii, lucru învățat de la dușmanul său din interior, Petru Aron Vodă”, a precizat Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.