Statistica oficială din România, la ceas aniversar!

0
831

• Pe 12 iulie, Statistica oficială din România marchează împlinirea a 161 de ani de existență neîntreruptă, această dată având pentru Direcția Județeană de Statistică Vaslui o dublă semnificație, marcând totodată 52 de ani de statistică în județ. Chiar și fără pandemia de Coronavirus, anul 2020 se anunța un an plin de acțiuni, având în vedere evenimentele electorale și, mai ales, pregătirea celor două recensăminte din 2021, cel agricol și cel al populației. Chiar și în condițiile speciale din ultimele luni, statisticienii vasluieni au continuat să-și facă datoria, oferind, așa cum spune directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Vaslui, Teodor Iancu, instrumentele necesare „fotografierii” societății, în vederea desfășurării în continuare a unei activități economice normale.

În 12 iulie 1859, prin Ordonanța Domnească 276, unul din primele decrete ale lui Al. I. Cuza, domnitorul care a pus bazele făuririi României moderne, a fost înființat Oficiul Central de Statistică. În anul 1892, Oficiul Central de Statistică s-a transformat in Direcția de Statistică Generală a Statului, în 1925 a devenit Institut de Statistică Generală a Statului, ca apoi, în anul 1934, să devină Institutul Central de Statistică, pe lângă Ministerul Muncii și Sănătății, ca din ianuarie 1936 să treacă la Ministerul de Interne. În anul 1951, a luat denumirea de Direcția Centrală de Statistică de pe lângă Consiliul de Miniștri, iar în anul 1990 s-a organizat sub denumirea de Comisie Națională pentru Statistică. Statistica este o disciplină a cărei aplicare utilă cere competență. Statisticianul este învățat să lucreze sistematic, ordonat, disciplinat și, de multe ori, cu resurse financiare și umane reduse, cu o bază materială insuficientă.

Instituție cu un rol primordial în păstrarea unei imagini fidele a transformărilor produse în societatea românească, actualul Institut Național de Statistică și direcțiile județene au o importanță deosebită în stabilirea politicilor publice și a programelor sociale care să conducă la dezvoltarea durabilă și armonioasă a societății românești.

“Anul 2020 se anunța un an dificil, plin de acțiuni: evenimente electorale, acțiuni premergătoare unui recensământ agricol (recensământul de probă) și recensământului populației. Pandemia de COVID-19 l-a făcut și mai dificil, deoarece a provocat o cascadă de reeșalonări, amânări și inevitabil, semestrul al II-lea va fi extrem de solicitant. Știind că munca statisticianului lasă în urmă “fotografii istorice” ale timpului, materializate într-o imensitate de cifre grăitoare pentru cine știe și vrea să le folosească în mersul înainte al unei societăți, rămânem încrezători. Au trecut 13 ani de când suntem membri U.E. și serviciile I.N.S. s-au transformat substanțial: a apărut un site modern, baze de date cu indicatori mergând până la nivel de localitate, oraș, comună, a căror accesare este gratuită, posibilitatea raportorilor statistici de a completa formularele online. Rămânem optimiști. La zi aniversară, un simplu dar din inimă La Mulți Ani!”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Vaslui, care, cu ocazia Zilei Statisticianului, a dorit să felicite toți colaboratorii și să le mulțumească pentru activitatea desfășurată.

Despre activitatea INS în această perioadă, în care instituția a fost chemată să sprijine eforturile comune de stăvilire a îmbolnăvirilor, dar și de repornire a economiei, prin preluarea și prelucrarea de date statistice care să poată oferi o imagine de ansamblu a societății românești, a vorbit și directorul instituției, prof. univ. dr. Andrei Tudorel: „Suntem conștienți de dificultățile generate de pandemia de coronavirus în întreaga societate. Reconstrucția socială și economică a României în perioada următoare depinde de efortul nostru comun, mediul privat și autorități publice, de a colabora. Institutul Național de Statistică depune toate eforturile pentru a furniza datele statistice necesare atât companiilor private, cât și autorităților publice și tuturor utilizatorilor, în general. Predictibilitatea deciziilor autorităților publice în domeniul economic este, în bună măsură, rezultatul unei cooperări constante și stabile dintre Institutul Național de Statistică și companiile private. În acest sens, vă rugăm să ne sprijiniți prin furnizarea informațiilor statistice cuprinse în chestionarul Ancheta Structurală 2019, informații care stau la baza calculului celor mai importanți indicatori economici. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru sprijinul acordat!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.