Spitalul din Bârlad, suprasolicitat: doar șase locuri libere la ATI!

0
2970

• Situație tot mai dramatică în spitalul bârlădean, unitate de suport pentru pacienții COVID-19, unde, ieri, erau internați 252 de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2. Potrivit conducerii unității, mai sunt locuri disponibile pentru 192 de persoane infectate, iar capacitatea ar putea fi atinsă și într-o săptămână, în condițiile în care, numai în ultimele cinci zile, județul Vaslui a înregistrat 91 de noi cazuri. Și mai îngrijorătoare este situația la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), unde ieri se aflau nouă bolnavi în stare gravă, iar libere mai sunt doar șase paturi. Dacă și aici va fi atinsă capacitatea maximă în următoarele zile, pacienților în stare critică li se reduc din start șansele de supraviețuire, întrucât nici în alte spitale COVID din zonă nu mai sunt locuri libere la ATI.

La nivel național, de mai bine de o săptămână, aproape zilnic se înregistrează un nou record de cazuri confirmate de COVID-19, cele mai multe infectări fiind semnalate în București (5.425 cazuri) și în județele Suceava (4.439 cazuri), Argeș (2.911 cazuri) și Brașov (2.884 cazuri). De asemenea, potrivit raportării de ieri făcute de Grupul de Comunicare Strategică pe baza informațiilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, nu mai puțin de 12 județe au depășit câte 1.000 de cazuri. Acestea sunt: Bacău (1.258), Botoșani (1.148), Buzău (1.223), Cluj (1.082), Dâmbovița (1.682), Galați (1.928), Iași (1.359), Ilfov (1.206), Neamț (1.173), Prahova (1.694), Timiș (1.075) și Vrancea (1.604).

Situația este tot mai îngrijorătoare și în județul Vaslui, unde, în ultima perioadă, s-au înregistrat numeroase focare de COVID-19 în diferite instituții publice, precum și la câțiva agenți economici cu mulți salariați. Dacă, pe 9 iulie, județul nostru număra doar 204 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, ieri, 28 iulie, numărul celor pozitivi a ajuns deja la 536. Astfel, în mai puțin de trei săptămâni, testele PCR au confirmat prezența virusului la 332 de persoane. Numai în ultimele cinci zile, pe teritoriul județului au fost înregistrate 91 de cazuri.

Grav este că, potrivit reprezentanților Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, unitate de suport pentru tratarea pacienților COVID-19, ieri erau internați 252 de pacienți, dintre care 20 de minori. Copiii confirmați pozitiv erau spitalizați în secția de Pediatrie (9 copii), secția de Boli Infecțioase (9 copii) și secția de Chirurgie (2 copii). Deși spitalul are puțin peste 750 de paturi pentru spitalizare continuă, este clar că nu toate pot fi ocupate, întrucât trebuie menținută oarecare distanță între bolnavi, așa că un salon cu șase paturi, spre exemplu, nu poate fi ocupat în întregime de pacienți COVID-19.

„La acest moment (ieri, ora 11.00, n.r.), avem internați 252 de pacienți confirmați COVID-19, dintre care 20 sunt minori. În ceea ce privește numărul paturilor ce mai pot fi ocupate în spital de persoanele confirmate pozitiv, libere mai sunt doar 192 de paturi. De asemenea, la ora actuală, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă sunt monitorizați nouă pacienți confirmați pozitiv și mai sunt libere șase paturi pentru pacienții în stare gravă”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Așadar, dacă numărul cazurilor de SARS-CoV-2 va continua să crească într-un ritm asemănător celui din ultima lună, e limpede că, în cel mult o săptămână, vor fi ocupate și ultimele 192 de paturi disponibile în diferitele secții ale unității spitalicești. La fel, dacă nu chiar mai grav, stau lucrurile și în privința locurilor libere de la ATI. Deși, ieri, mai erau disponibile șase paturi la ATI, nimeni nu poate prezice cât de repede se poate degrada starea de sănătate a unui pacient internat. Într-o zi poate prezenta simptome moderate la Boli Infecțioase, iar în ziua următoare poate ajunge intubat și ventilat mecanic la ATI. Așa că cele șase paturi pot fi ocupate chiar și în două zile. Ce se va întâmpla atunci când se va atinge capacitatea maximă? Dacă și alte spitale COVID din jur (Iași, Galați, etc.) se vor afla în aceeași situație și nu vor putea prelua pacienții în stare critică transferați de la unitățile deja pline, ce se va întâmpla cu bolnavii? Cine va trăi și cine va muri?

E limpede că, așa cum stau lucrurile, în foarte scurt timp vom asista la suprasolicitarea medicilor bârlădeni, care cu greu vor face față numărului tot mai mare de pacienți. Și dacă și numărul celor în stare critică va crește, e clar că vom avea decese pe bandă rulantă. Pentru a mai încetini puțin ritmul de transmitere comunitară a virusului trebuie respectate doar trei măsuri de protecție, ce sunt la îndemâna oricui: spălarea temeinică pe mâini cu apă și săpun, purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței de 1,5-2 metri față de persoanele din jur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.