Spitalul din Bârlad, focar de SARS-CoV-2 la Neonatologie: 11 cadre medicale confirmate!

0
1663

Conducerea și personalul spitalului bârlădean, unitate de suport pentru tratarea pacienților COVID-19, sunt în alertă după ce, de ieri și până astăzi, au fost confirmate cu noul coronavirus nu mai puțin de 11 angajați, toți de la secția de Neonatologie. Au început deja discuțiile cu spitalele din Vaslui și Huși pentru ca, în cel mai scurt timp, pacienții cu alte patologii decât COVID-19 să fie transferați în celelalte unități medicale.

După ce, în ultima perioadă, numărul personalului medico-sanitar și administrativ din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui ce s-a infectat cu noul coronavirus a crescut, ajungând la 37 de angajați îmbolnăviți, iată că a venit rândul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad să intre în alertă după ce noi cazuri de COVID-19 au fost confirmate.

Concret, de ieri și până astăzi, nu mai puțin de 11 salariați, respectiv un medic, nouă asistente și o infirmieră, toți din cadrul secției de Neonatologie, au fost confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testelor de laborator. Evident, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost informată, fiind dispusă demararea unei anchete epidemiologice pentru a se stabili toți contacții persoanelor infectate.

Se pare că totul ar fi plecat de la o asistentă care, ieri, 18 iulie, s-ar fi simțit rău (a prezentat simptome specifice infecției cu noul coronavirus), așa că, imediat i-au fost recoltate probe biologice (exudat nasofaringian). Cum rezultatul a fost pozitiv, s-a dispus testarea tuturor colegilor cu care a intrat în contact în timpul schimbului. Mai mult, cum secția de Neonatologie este în strânsă legătură cu secția de Obstetrică-Ginecologie (în prima sunt internați nou-născuții, iar în cealaltă sunt mamele care tocmai au născut), conducerea spitalului a hotărât să testeze și personalul de la Ginecologie, testele fiind în lucru deja.

„Este adevărat că, în acest moment, sunt confirmate cu noul coronavirus 11 persoane de la Neonatologie: o doctoriță, nouă asistente și o infirmieră. Dar pentru că această secție este în strânsă legătură cu Obstetrică-Ginecologie, s-a început testarea și în secția de Ginecologie. Se fac demersuri pentru ca proaspetele mămici să fie transferate la Vaslui. De asemenea, s-a luat legătura cu spitalele din Vaslui și Huși pentru ca, în zilele următoare, pacienții non-Covid să fie trimiși la cele două unități spitalicești, iar noi să rămânem doar spital Covid. În ceea ce-i privește pe colegii noștri confirmați cu SARS-CoV-2, toți vor fi internați pentru a le putea fi monitorizată starea de sănătate”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Potrivit acesteia, în prezent, în unitatea medicală se află internate 70 de persoane confirmate cu COVID-19, dintre care două sunt în stare gravă și se află la secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

De menționat că, anterior, în cadrul spitalului erau confirmați cu noul coronavirus opt salariați, adică șase asistente medicale și o infirmieră, la care se adaugă un medic (infectat la o policlinică privată, acolo unde lucrează după programul de la spital).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.