Speranțe pentru modernizarea agriculturii vasluiene

0
1214

• Fenomenul comasării terenurilor agricole, înregistrat la nivelul întregii țări, se manifestă și în județul Vaslui, care, în acest an, este pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește creșterea suprafeței pentru care s-au solicitat subvenții de la APIA. Pe lângă faptul că din ce în ce mai puține terenuri vor rămâne pârloagă sau vor produce recolte modeste, pentru că nu are cine le lucra, comasarea terenurilor agricole în cadrul unor ferme mai mari duce la accesarea mai ușoară, de către fermieri, a fondurilor necesare modernizării și tehnologizării, pas important spre o agricultură competitivă.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat, la data de 10 iulie, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, odată cu termenul final al perioadei de depunere a cererilor unice fără penalizările aplicate, de 1% pentru fiecare zi de întârziere. De această facilitate, acordată în acest an fermierilor datorită problemelor cauzate de pandemia de Covid 19, care a suspendat prezentarea fizică la centrele APIA, toate documentele fiind transmise doar on-line, s-au bucurat 111 fermieri vasluieni, care nu apucaseră să depună cererile unice de plată în perioada de depunere fără penalități, respectiv între 2 martie și 15 iunie. Aceștia au solicitat subvenții pentru circa 2.400 de hectare de teren agricol, ceea ce a ridicat la 263.744,51 hectare suprafața totală pentru care s-au solicitat subvenții în acest an la nivelul județului. Practic, acest lucru înseamnă o creștere cu 7,30% față de suprafața de 245.806 ha pentru care s-au solicitat subvenții în Campania 2019, județul Vaslui fiind, din punct de creștere a acestei suprafețe, pe locul 4 la nivel național. Nicio cerere unică de plată depusă după data de 10 iulie 2020 nu mai este admisă.

Totodată, s-a constatat și o scădere a numărului de fermieri care au depus cereri de subvenție, la 18.580, față de anul trecut, când 19.527 de fermieri vasluieni au depus astfel de cereri. Acesta înseamnă practic o comasare a terenurilor în exploatații de dimensiuni mai mari, prin vânzarea sau darea în arendă a micilor suprafețe de teren aparținând în general unor persoane în vârstă, care nu mai au capacitatea de a lucra pământul. Existența de exploatații mari și foarte mari are o deosebită importanță în vederea aplicării unor tehnologii moderne, incluzând utilaje performante, în vederea obținerii de producții mari. Acest lucru este cu atât mai mult cu cât Vasluiul este recunoscut ca fiind un județ a cărui economie este în principal axată pe agricultură, ocupând locul 16 pe țară din punct de vedere al suprafețeței de teren agricol cultivate pentru care s-au solicitat subvenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.