Sistem integrat de management al gunoiului de grajd la Hoceni, cu finanțare de la Ministerul Mediului

0
793

• 16 comune din țară, printre care și Hoceni, din județul Vaslui, vor beneficia, în 2021, de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Mediului.

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au anunțat în această săptămână că, în cursul lunii iulie, au fost lansate două licitații pentru atribuirea contractelor de construire pentru 17 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd și o stație de compostare, ce urmează să fie realizate în 16 comune din țară. Este vorba despre investiții ce se fac în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de MMAP și finanțat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Platformele se vor construi la nivel comunal, urmând să deservească fermierii mici și gospodăriile de subzistență care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd în comunele respective. Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiții este de circa 48.200 metri cubi, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 36.200 tone. Pe lângă impactul în reducerea poluării cu nitrați a apelor subterane și de suprafață, aceste investiții sunt o formă de sprijin direct pentru fermieri, ajutându-i pe aceștia în respectarea cerințelor Directivei Nitrați, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale prin APIA și AFIR.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanțează pentru fiecare din cele 16 comune câte un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând într-un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Comunele beneficiare ale acestei tranșe de investiții sunt: Hoceni (județul Vaslui), Jibert (județul Brașov), Smeeni și Puiești (2 platforme) – județul Buzău, Luna, Mica și Călățele (județul Cluj), Nicolae Bălcescu (2 platforme) – județul Constanța, Sita Buzăului (județul Covasna), Pestișani (județul Gorj), Ciceu (județul Harghita), Ruginoasa (județul Iași), Tăureni (județul Mureș), Deveselu și Brastavățu (județul Olt) și Jegălia (stație de compostare) – județul Călărași. Stația de compostare este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniță), pentru a putea fi folosit ca îngrășământ organic de bună calitate.

„Beneficiarii noștri fac parte dintre autoritățile locale care au înțeles importanța ajutorului pe care îl pot oferi crescătorilor de animale din comună și zona limitrofă. Lipsa de mijloace a micilor fermieri și gospodari conduce la o proastă gospodărire a gunoiului de grajd, care este depozitat, de multe ori, direct pe pământ. Toate scurgerile din bălegar ajung, astfel, în pânza freatică și, de acolo, direct în fântâni. Prin platformele comunale, dotate cu sistem public de colectare a bălegarului de la populație, se rezolvă și problema conservării apei potabile în fântâni și cea a conformării fermierilor din punct de vedere al capacităților de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Investiția va fi suportată în proporție de circa 95% de MMAP, în timp ce contribuția locală a beneficiarilor, ce constă în contravaloarea proiectării platformelor, este de aproximativ 5%. După finalizarea lucrărilor, investițiile vor fi transferate către UAT-uri, urmând să fie exploatate de către acestea, dar monitorizate de către MMAP. Finanțările în infrastructura specifică diminuării poluării cu nitrați, din cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, vor continua până pe 31 martie 2022. Bugetul de investiții alocat de Ministerul Mediului pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017, finanțând 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, în acest interval de timp urmând să fie finanțate alte 86 de comunități locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.