Școlile din Vaslui, reparate și utilate „la foc automat”

0
971

• Municipalitatea vasluiană a decis alocarea în regim de urgență a 2,825 milioane lei pentru reparațiile ce vor fi efectuate în această vară la unitățile de învățământ din oraș, pe lângă cele 13,714 milioane lei destinate la începutul anului capitolului învățământ din bugetul local. Mai mult, imediat ce a văzut cifrele execuției bugetare pe primele 6 luni ale bugetului local, primarul Vasile Pavăl a decis să nu mai piardă timp și a alocat respectiva sumă prin Dispoziție a Primarului de rectificare a bugetului, act care poate fi confirmat ulterior de către consilierii municipali. Cert este un lucru: cu toate restricțiile și cu toate problemele cauzate de epidemia de Covid 19, care se manifestă cu virulență în ultima vreme inclusiv la nivelul județului și al municipiului Vaslui, elevilor li se vor asigura cele mai bune condiții de învățare, odată cu debutul noului an școlar 2020 – 2021, indiferent sub ce auspicii va demara acesta!

După primele 6 luni ale acestui an, execuția bugetară a bugetului local al municipiului Vaslui prezintă o situație cu totul diferită față de anii anteriori. Deși încasările la buget sunt mai mult decât bune, în visteria municipiului intrând deja 90,92% din suma de 95 de milioane de lei prognozată la începutul anului a se încasa în primul semestru, cheltuielile, din păcate, nu au putut ține pasul. Limitările, restricțiile, amânarea sau anularea unor activități ori a unor investiții, problemele de tot felul, în special cu forța de muncă, datorate epidemiei de Covid 19, apărute la mijlocul lunii martie au făcut ca, la secțiunea de funcționare, realizările să fie în proporție de 78,45%. Mai grav, la cel mai improtant capitol bugetar, cel de dezvoltare, realizările după primele 6 luni ale anului sunt în proporție de doar 14,51%, mult sub nivelul anilor anteriori, în condițiile în care anul demarase sub auspicii mai mult decât favorabile, cel puțin din punct de vedere al condițiilor meteorologice, propice execuției de lucrări.

Tot răul spre bine, pentru că banii care nu au putut fi cheltuiți pe diverse capitole pot fi acum direcționați în altă parte, pe nevoi sau obiective care, deși aflate în atenția municipalității, erau în plan a fi înfăptuite în viitorul exercițiu bugetar. Între aceste „nevoi” se numără și reparații, reabilitări, sau dotări suplimentare ale tuturor instituțiilor de învățământ din municipiul Vaslui, instituții care, în ciuda grijii arătate de municipalitate și a constantelor alocări de fonduri importante în acest sens, încă mai au nevoie de intervenții „pentru reparații, igienizări și dotări în vederea desfășurării în condiții optime a procesului instructiv-educativ”, așa cum a explicat primarul Vasile Pavăl în Referatul de aprobare pentru validarea Dispoziției nr. 185/2020 privind rectificarea bugetului local pe anul 2020. Este vorba de Dispoziția prin care primarul Pavăl a decis alocarea în regim de urgență a 2,825 milioane lei pentru reparațiile ce vor fi efectuate în această vară la unitățile de învățământ din oraș, act prin care s-a câștigat timp prețios de lucru, mai bine de două săptămâni. Practic, s-a creat astfel posibilitatea demarării din timp a unor lucrări ori a procedurilor de achiziții de care vor beneficia elevii care învață la liceele, școlile gimnaziale și la 7 grădinițe cu program prelungit din municipiul Vaslui, suplimentar față de investițiile deja decise și finanțate de la bugetul local, odată cu aprobarea acestuia, la începutul anului. La unele instituții, noile alocări bugetare sunt destul de mari, 382.000 lei, la Liceul Tehnologic „Ștefan Procopiu”, 344.000 lei, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, 282.000 lei, la Colegiul Economic „Anghel Rugină”, 240.000 lei, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu, 255.000 lei la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, ori 219.000 lei, la Liceul cu Program Sportiv, la altele, mai mici, între 21.000 lei și 86.000 lei, la multe dintre celelalte obiective, însă, peste tot, la fel de importante, dat fiind că noile resurse financiare se adaugă celor alocate la începutul anului.

Cert este un lucru, municipalitatea își ține promisiunea, cea de a sprijini învățământul vasluian, una dintre cele mai importante căi de dezvoltare a acestui oraș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.