A fi sau a nu fi! A fost emis Ordinul de începere a Lucrărilor pentru „centura” Bârladului!

0
1918

La câteva zile de la emiterea Autorizației de Construire pentru investiția „Varianta de Ocolire a Bârladului”, consilierul onorific în Ministerul Transporturilor a anunțat că, săptămâna viitoare, va fi eliberat și Ordinul de începere a Lucrărilor. Astfel, imediat după obținerea documentului mult așteptat, va putea începe efectiv execuția proiectului. La câteva ore de la anunț, și reprezentanții primăriei au adus la cunoștința publicului că, ieri, a fost emis Ordinul.

În sfârșit, vineri, 24 iulie, Ministerul Transporturilor a eliberat Autorizația de Construire pentru mult așteptata investiție „Varianta de Ocolire a Bârladului”. Anunțul a fost făcut duminică, 26 iulie, atât de reprezentanții Primăriei Bârlad, cât și de bârlădeanul Adrian Covăsnianu (36 ani), consilier onorific în cadrul Ministerului Transporturilor. Tot acesta a fost cel care, prin intermediul unei postări pe contul său de socializare, și-a informat prietenii virtuali că, ieri, 29 iulie, au avut loc discuții despre acest proiect la sediul Primăriei Bârlad și că, săptămâna viitoare, va fi eliberat și Ordinul de începere a Lucrărilor.

„Discuții practice și operative vis-a-vis de cel mai așteptat proiect al municipiului Bârlad: Varianta de Ocolire a municipiului Bârlad! După eliberarea Autorizației de Construire, săptămâna viitoare se eliberează și Ordinul de începere a Lucrărilor pentru Varianta de Ocolire Bârlad. Am avut o discuție constructivă cu primarul Bârladului, cu directorul tehnic al Primăriei Barlad, dar și cu directorul general al antreprenorului general și am asigurat părțile implicate de toată susținerea și implicarea pe care un consilier onorific și neremunerat o poate oferi! Trebuie precizat că amplasamentul este liber de sarcină, groapa de împrumut este asigurată (din zona Bădeana) și că vom avea mobilizare corespunzătoare! Ca sugestie în urma discuțiilor din Primăria Bârlad, util și mai practic ar fi ca antreprenorul să «atace» cele mai energofage și complexe lucrări din cei 11 kilometri ai Variantei de Ocolire a Bârladului, respectiv relocarea DN 24 de la intrarea în Barlad și pasajul suprateran peste DN 24 și CF 600 Tecuci-Bârlad-Iași. Ulterior, accesul către amplasament s-ar efectua mai simplu. însă ține de modul în care constructorul își gestionează resursele umane și materiale, precum și logistica”, este mesajul postat ieri dimineață de Adrian Covăsnianu pe pagina sa de socializare.

Încep lucrările săptămâna viitoare?

La câteva ore de la această postare, reprezentanții Primăriei Bârlad au emis un comunicat de presă, în care au anunțat că, ieri, a fost eliberat Ordinul de începere a Lucrărilor și că execuția efectivă poate demara cel mai devreme pe 6 august. Totodată, se precizează că informația a venit din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care a solicitat Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași să comunice antreprenorului (Asocierea SC Tehnic Asist SRL – Concept Infrastrade Logistic SRL) că, în foarte scurt timp, va avea loc și predarea efectivă a amplasamentului.

„Am astăzi (ieri, 29 iulie, n.r.) vestea pe care o așteaptă toți bârlădenii de foarte mulți ani. De pe data de 6 august 2020, de la ora 11.00, dar nu mai târziu de 42 de zile, pot începe lucrările la cel mai mare și important proiect care s-a desfășurat vreodată în Bârlad: Varianta de Ocolire a municipiului. Așa cum am mai afirmat, este un câștig al fiecărui bârlădean în parte, al fiecărui funcționar care a muncit la acest proiect extrem de vital pentru economia locală și nu numai, dar și al fiecărui om politic care s-a preocupat ca acest vis să devină realitate. Pentru mine, personal, pentru că tot am fost întrebat de mai mulți cetățeni, bucuria este cu atât mai mare cu cât obiectivul se realizează în mandatul actulului guvern, la care am găsit sprijin din toate punctele de vedere. Să dea Dumnezeu ca investiția să se finalizeze în termenele stabilite iar orașul să scape odată pentru totdeauna de calvarul traficului greu. {tiu că multora le-a fost greu, dar mai avem cu toții puțin de răbdat! Să fim înțelegători și să le urăm spor la treabă constructorilor!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Reamintim că licitația organizată de CNAIR pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Tass Infra Logistic SRL Botoșani, iar proiectant este Search Corporation SRL București. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 186.686.985,54 lei. Din total, 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (134.388.803,25 lei), în timp ce 15% reprezintă contribuția proprie (23.715.671,15 lei).

„Centura” Bârladului este formată dintr-un segment distinct și anume Varianta de Est, ce se desfășoară între DN 24, la intrarea în Barlad, și DN 24, la ieșirea din Bârlad spre Vaslui. Va avea o lungime totală de 11,281 kilometri, o lățime platformă de 10 metri, patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări. Prin execuția acestui contract ce va trebui să fie gata până pe data de 5 iunie 2021, se va realiza decongestionarea traficului de pe raza Bârladului, prin redirecționarea traficului greu în afara orașului. Pe site-ul CNAIR, termenul final de execuție a investiției a fost „mutat” până în decembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.