Romulus Buhăescu și simplitatea unei idei care poate așeza Vasluiul pe harta energetică a țării

0
1556

• Romulus Buhăescu, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, crede că județul nostru nu își folosește resursele cu care a fost înzestrat la potențialul cuvenit. Director în cadrul unei mari companii multinaționale în domeniul energiei regenerabile, Buhăescu dă exemplu vântului, care produce o energie tot mai dorită în țările industrializate. Deși județul are cel mai bun vânt, după Dobrogea, „dacă avem în vedere ce se întâmplă acolo (în Dobrogea, n.r.), în județul Vaslui e aproape nimic”, spune Buhăescu. Pe de altă parte, spune candidatul PMP la șefia CJ, „avem nevoie de o administrație județeană modernă, cu cât mai puțină birocrație, iar asta presupune digitalizare și o creștere a absorbției fondurilor europene”.

„Consider că județul Vaslui este un județ plin de resurse, care însă nu sunt exploatate așa cum ar trebui. Sunt numeroase exemple de alte județe care își exploatează mult mai bine potențialul”, spune Romulus Buhăescu, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Din punctul de vedere al… inginerului energetician, pentru că în acest domeniu lucrează Romulus Buhăescu, în cadrul unei mari companii multinaționale, județul Vaslui are toate datele care să îi permită să se autofinanțeze, cu atât mai mult cu cât perioda care va urma va fi una grea mai ales din punct de vedere financiar. „Ar trebui să ne exploatăm mai bine resursele, pentru că, cel puțin în următorii trei-patru ani, vom trece printr-o criză economică care își va pune amprenta pe fiecare dintre noi. Dacă vom aștepta în continuare bani de la guvern, cel mai probabil, aceștia nu vor veni”, spune Buhăescu.

Energia eoliană, șansa dezvoltării județului

Cum rezolvăm acest impas? Județul Vaslui are cel mai favorabil vânt, după Dobrogea, pentru producerea energiei eoliene. Ei bine, este lucru știut, această resursă nu este deloc exploatată. „Eu lucrez în domeniul energiei regenerabile, mai precis cu turbine eoliene. Dacă avem în vedere ce se întâmplă în Dobrogea, în județul Vaslui e aproape nimic. Avem această resursă numită vânt pe toată Valea Prutului. Multe județe și-ar fi dorit să aibă această resursă. Cu noile tehnologii avansate din acest domeniu, acest tip de vânt pe care îl avem în județ, fără turbulențe, ar putea fi foarte bine folosit, având un randament foarte mare”, explică Buhăescu.

Fără a intra în detalii tehnice, ca orice investiție mare odată implementată, câmpurile de eoliene, așa cum s-a demonstrat acolo unde au fost construite, atrag alte investiții și beneficii pentru comunitățile locale, mai ales pentru bugetele locale. „O astfel de investiție necesită infrastructură. Dacă noi vom facilita astfel de investiții în județul Vaslui, construirea drumurilor va fi o consecință firească, pentru că dezvoltatorii vor trebui să-și transporte echipamentele. Este doar un exemplu, dar vor fi multe efecte colaterale pozitive”, arată candidatul PMP la președinția CJ Vaslui.

„Dar pentru aceasta, noi trebuie să ne schimbăm modul de a gândi administrația locală; avem nevoie de o administrație județeană modernă, cu cât mai puțină birocrație. Trebuie să ne facem munca mai eficientă, ceea ce presupune și niște costuri mai mici, iar soluția este creșterea gradului de digitalizare”, mai arată Buhăescu.

Județul nostru, crede Romulus Buhăescu, ar putea ajunge să furnizeze 15% din energia regenerabilă a României. „Dacă ne uităm spre Bruxelles, sunt peste 30 de miliarde de euro care vor fi alocați către energie regenerabilă. Dacă nu îi luăm noi, probabil că îi vor lua alții. Dar să nu uităm: Consiliul Județean Vaslui a cheltuit aproape 170 de mii de euro pentru a școlariza 50 de persoane care să se ocupe exact de acest lucru: atragerea fondurilor europene. Eu spun că ar cam fi cazul să îi punem la treabă, nu credeți?”

„De aceea m-am întors în țară, pentru că aș fi putut să rămân în Germania sau Italia, lucrând în domeniul meu de activitate. Dar simt că am o datorie, o datorie pentru țară, pentru părinți și pentru toți oamenii care mă înconjoară. Și apoi, de la patru ani, de când am intrat în sistemul educațional, și până am terminat facultatea, toate cheltuielile cu educația mea au fost făcute de statul român. Simt că am o datorie să returnez toate eforturile pe care statul român le-a făcut pentru mine”, a mai spus Romulus Buhăescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.