Punct final al primei sesiuni a Bacalaureatului 2020

0
548

• Rezolvarea contestațiilor depuse de candidații nemulțumiți de notele primite, a crescut cu aproape 1,5% numărul absolvenților de liceu vasluieni care au promovat examenul de Bacalaureat în urma primei sesiuni din acest an, procentul final general de 66%, înregistrat, respectiv 71,8%, în cazul candidaților provenind din promoția curentă, plasând Vasluiul între primele 15 județe din țară, la acest capitol. Între cei 37 de noi promovați datorită măririi notelor primite inițial, se află și doi absolvenți ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui care au reușit să obțină media maximă, 10, adăugându-se celor doi colegi, din Bârlad, respectiv din Huși, care au reușit acest lucru din prima!

Duminică dimineață, pe site-ul edu.ro, au fost afișate rezultatele finale ale primei sesiuni din cadrul Bacalaureeatului 2020. Pentru nu mai puțin de 37 de candidați vasluieni, contestațiile depuse au fost cu noroc, cele câteva zecimi primite în plus la nota acordată inițial făcându-i fericiți prin promovarea acestui examen de maturitate. În total, dintre cei 2.965 de absolvenți vasluieni care s-au prezentat efectiv la acest examen, au promovat 1.957 de absolvenți, ridicând procentul celor reușiți la 66,00%, față de 64,7% reușiți anul trecut. Alți circa 25 de candidați, deși în urma contestațiilor depuse au obținut chiar și 7 – 8 zecimi în plus la notele primite inițial, au ratat însă de puțin promovarea Bacalaureatului!

Cât privește rezultatele obținute în acest an, la nivelul județului Vaslui, trebuie menționat că acestea sunt chiar mai bune, dacă ne raportăm la cele obținute de către absolvenții de liceu ai promoției curente. Astfel, au reușit să promoveze Bac-ul nu mai puțin de 1.789 de candidați care au absolvit liceul în condițiile speciale din acest an, cu suspendarea cursurilor la începutul semestrului II, consemnare la domiciliu timp de 2 luni, datorită epidemiei de Covid 19,cu pregătire on-line, acolo unde a fost posibil, și pregătire fizică, cu proprii profesori, doar timp de două săptămâni, înainatea examenului, Procentul de 71,8% înregistrat la acest capitol plasează Vasluiul printre primele 15 județe din țară, lucru care de altfel se întâmplă și în cazul procentului de promovabilitate „la general” înregistrat în acest an. Deasemenea, merită remarcată și reușita celor 142 de candidați, o treime dintre cei înscriși, provenind din promoțiile anterioare, care au reușit în sfârșit să promoveze examenul.

Rezolvarea contestațiilor a dublat numărul candidaților care au reușit media maximă, 10, celor doi absolvenți provenind de la Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad și de la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși, care reușiseră inițial această performanță, li s-au adăugat alți doi, ambii absolvenți ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui. Dealtfel, liceul vasluian, pe lângă că este singurul din județ cu promovabilitate 100%, se poate mândri și cu faptul că, pe lângă cei doi absolvenți cu media 10, mai numără alți 7 dintre cei 8 absolvenți care au reușit să obțină media 9,95! Cei 4 tineri merituoși care au obținut media 10 vor fi recompensați pentru munca depusă, pe lângă premiile și diplomele pe care le vor primi din partea primăriilor și consiliilor locale, o societate vasluiană, SC Radical Grup, anunțând că-i va premia pe fiecare cu câte 500 de euro!

Tot rezolvarea pozitivă a contestațiilor a avut ca efect și creșterea numărului de candidați care au reușit să obțină medii cuprinse între 9,00 și 9,99, de la 466 de candidați, la 487 de candidați cu astfel de medii, cu circa o treime mai mulți față de anul trecut. Trebuie menționat faptul că, în această sesiune, candidaților din județul Vaslui le-au fost acordate nu mai puțin de 283 de note de 10, la diverse discipline, 17 astfel de note fiind date în urma rezolvării contestațiilor, prin mărirea notelor obținute inițial.

La polul opus, se situează câteva zeci de note de 1 și 2, primite în special la matematică, de unii candidați care totuși s-au prezentat la examen, în timp ce 140 de absolvenți care s-au înscris, au preferat să lipsească. Trebuie „remarcați” și cei 4 absolvenți de liceu care au încercat să fraudeze examenul, însă au fost prinși și eliminați din săli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.