Primarul Boroș combate un fake news: „Nimeni nu închide Bârladul!”

0
1110

• După ce, în ultimele zile, rețelele de socializare au vuit despre intrarea Bârladului în carantină ca urmare a creșterii numărului de cazuri pozitive de COVID-19, primarul orașului atrage atenția că postările reprezintă dezinformări și avertizează că distribuitorii falsei știri riscă închisoare.

Prin intermediul unui comunicat de presă emis pe 28 iulie, Dumitru Boroș, primarul Bârladului, atrage atenția opiniei publice locale că, în ultimele zile, în spațiul virtual au apărut și vor mai apărea informații false, propagate pe diferite rețele de socializare, al căror unic scop este de a manipula opinia publică, așa cum s-a tot întâmplat aproape săptămânal, în ultimii patru ani. Potrivit edilului șef, de această dată, este vorba despre o așa-zisă informație postată pe un cont al unei persoane pe nume Alexandru Cozma.

„Este o practică uzuală mie, simplu de sancționat penal. Se cheamă comunicare de informații false, faptă ce este pedepsită cu până la cinci ani de detenție, conform legilor în vigoare. Ca să clarificăm: aici nu mai este vorba nici pe departe despre campanie electorală – pe care văd că unii deja au început-o – ci despre o modalitate intenționată de a crea panică în rândul populației Bârladului. Așa ceva nu pot accepta! Din postura mea de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bârlad, vreau să asigur că nu s-a luat niciun moment în discuție ipoteza închiderii orașului. Avem date certe, pe care le monitorizăm zilnic, care arată că situația epidemiologică actuală nu pune probleme care să ducă la această ipoteză! Deci, nimeni nu închide niciun oraș! Rog cetățenii Bârladului să se informeze în continuare din surse oficiale și să le dea crezare doar celor ce își asumă oficial declarațiile. Ceilalți semnatari anonimi nu contează, indiferent în spatele oricâtor conturi false s-ar ascunde”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Totul a pornit de la o postare distribuită zilele trecute în mai multe grupuri de pe facebook, în care autorul îl acuză pe edil că se pregătește să bage orașul în carantină.

„Primarul Boroș se pregătește să bage orașul în carantină, să-l închidă! După ce ne-a închis spitalele (inclusiv pentru copii) și ne-a pus pe drumuri la Vaslui sau prin alte localități pentru tratamente, acum vrea să închidă tot orașul. Nu intră și nu iese nimeni! A rezolvat problema. A găsit «leacul» pentru coronavirus. Trebuia să ia măsuri de prevenție din timp, pentru a nu se ajunge în astfel de situații. Trebuia să ia exemplu de la alte orașe. Nu a sprijinit cu nimic bârlădenii, nu a dat o mască unui bătrân (ei sunt cei mai vulnerabili), nu a făcut dezinfecții pe străzi sau la scări de bloc, nu a asigurat protecția necesară în instituțiile importante. De ce nu zice că e focar COVID și în primărie? Nu a fost în stare nici măcar angajaților din primărie să le ofere minimul de siguranță. Și-a bătut joc de toată lumea. Asta e tot ce lipsea Bârladului! Și așa economia e la pământ! Am văzut că se laudă că face sens giratoriu. Bravo, domn’ primar, «mare» realizare în patru ani de mandat!”, este postarea distribuită pe rețelele de socializare.

Între timp, aceasta a fost raportată ca fiind fake news, așa că a fost ștearsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.