Pictor „școlit” și în Spania, pe simeze bârlădene

0
1487

• În plină pandemie de coronavirus, pictorul bârlădean Cristian Gheorghiță, care a studiat timp de șase luni în Bilbao, Spania, îi invită pe iubitorii de artă plastică din Bârlad să uite pentru o clipă de virusul COVID-19 și să își bucure ochii vizionând expoziția „Aripa dreaptă”.

Începând de astăzi, 8 iulie, Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad găzduiesc expoziția de pictură intitulată „Aripa dreaptă”, aparținându-i artistului plastic Cristian Gheorghiță. Pentru că ne aflăm încă în stare de alertă instituită de autorități pe fondul pandemiei de COVID-19, expoziția nu va avea un vernisaj cu public și invitați, așa cum se obișnuiește, ci va putea fi vizitată de iubitorii de frumos în fiecare zi, în intervalul orar 9.00-16.00, până la finele lunii iulie. Persoanele care trec prin zonă și vor să admire colecția trebuie să respecte aceleași măsuri ca în orice alt spațiu închis: să poarte mască de protecție și să păstreze distanța față de ceilalți vizitatori. Aceștia pot admira 18 lucrări de pictură mari, cu dimensiunile 120 x 100 cm. După cum a explicat însuși artistul, tablourile sunt din diferite perioade, însă toate au la bază două stiluri: suprarealismul și expresionismul abstract.

„Titlul expoziției are o semnificație vastă. În primul rând, orice creator speră la o protecție divină de a te afla sub «aripa dreaptă» a unei entități pozitive, angelice, pentru a ajunge un creator desăvârșit, asemeni demiurgului. Apoi, fără aripa dreaptă, nicio pasăre măiastră nu poate zbura, iar artistul se înalță în crezul său artistic cu aceeași aripă figurativă, spre orizonturi pline de speranță, cu o conduită artistică bine conturată. Evoluția cromatică calorică spre meleagurile ancestrale ne învață să deosebim lumina de întuneric, sau umbre, care sunt tot produsul luminii. Așa că tot ce ne imaginăm dă curs însuflețirii dumnezeiești pe care ne-o dorim, din cauză că materia fără spirit este doar cenușă”, a explicat artistul Cristian Gheorghiță.

Pictorul s-a născut pe 11 august 1987, în Bârlad, și după cursurile gimnaziale, în 2006 a absolvit Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuță” Bârlad (actualmente Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad), specializarea Arte Plastice. Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, obținând, în 2008, o bursă de studiu „Erasmus” de șase luni în Bilbao, Spania. În 2011, a terminat cursurile de master în cadrul aceleiași facultăți ieșene, iar din 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași.

De-a lungul carierei, acesta a avut mai multe expoziții, atât personale, cât și de grup. Expozițiile personale au fost organizate în anii: 2011 (Casa de Cultură „George Tutoveanu” Bârlad), 2011-2012 (Casa Corpului Didactic Vaslui), 2012 (Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad), 2014 (Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui), 2014-2015 (Galeriile Băncii Mondiale București), 2016 (Galeriile „Cupola” Iași), 2018 (Galeriile „Theodor Pallady” Iași) și 2019 (Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad). Expozițiile de grup au fost organizate în următoarele orașe: Arad, Bacău, Bârlad, Bilbao (Spania), Brăila, București, Deva, Fălticeni, Galați, Hunedoara, Iași, Klosterneuburg (Austria), Piatra Neamț, Satu Mare și Vaslui.

Trebuie spus că expoziția „Aripa dreaptă” a fost realizată cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.