Noi fonduri pentru refacerea sistemului de irigații

0
603

• Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” – componenta infrastructură de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Ieri, a fost lansată sesiunea de depunere de proiecte, o bună șansă pentru fermierii vasluieni grupați în Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru irigații să acceseze fonduri pentru refacerea sistemelor de irigații. În prezent, doar 14.465 ha de teren agricol, circa 6,5% din suprafața agricolă a județului, beneficiază de irigații.

În cadrul submăsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” – componenta infrastructură de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), a cărei noi sesiuni de depunere de proiecte urmează a fi deschisă cât de curând, fondurile europene disponibile sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanțare sunt Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislației în vigoare. De asemenea, Federațiile Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) pot depune cereri de finanțare numai în măsura în care sunt deținători de infrastructură secundară de irigații preluată prin protocol sau proces verbal de predare-primire ori alte documente. Cheltuielile eligibile pentru sprijinul acordat prin PNDR 2020 sunt modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune și/ sau racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Achiziția de echipamente de irigat pentru OUAI-uri/ FOUAI-uri este limitată la un procent de maximum 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului, din care s-a scăzut valoarea aferentă a echipamentelor de irigat.

„Ghidul poate fi consultat pe pagina oficială de internet www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR, în pagina dedicată acestei submăsuri. Precizăm că versiunea finală a Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.3 – componenta infrastructură de irigații este valabilă pentru sesiunea ce urmează a fi lansată în cel mai scurt timp. Atragem atenția asupra faptului că, pentru a evita dubla finanțare, nu sunt eligibile acele elemente de infrastructură de irigații care au făcut obiectul unei alte finanțări prin PNDR a infrastructurii secundare, pe aceeași suprafață”, a declarat Dan Alin Trifu, directorul executiv al OJFIR Vaslui.

La  nivelul județului Vaslui funcționează 10 OUAI-uri, cele mai multe, 7, în Amenajarea Albița – Fălciu, acolo unde este și cea mai mare suprafață amenajată pentru irigații. Suprafața totală contractată  pentru irigații este de 14.465 ha, dintre care 13.870 ha în Albița – Fălciu și 595 ha în amenajarea de irigații Mânjești. În prima jumătate a acestui an, la nivelul județului Vaslui s-a irigat o suprafață de 1.087 ha, dintre care 120,5 ha în amenajarea Mânjești și 967 ha în amenajarea de irigații Albița-Fălciu. Culturile irigate sunt grâu, sfeclă de  zahăr, floarea-soarelui, porumb, plante furajere precum și suprafețe pe care sunt înființate livezi, cele mai multe dintre acestea din urmă, în zona Mânjești. Livrarea apei de irigații la punctele de livrare s-a efectuat gratuit, potrivit legislației în vigoare, cheltuielile fiind suportate de către ANIF, în limita bugetului aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la bugetul de stat. În perioada următoare urmează a se pune în funcțiune încă două stații de pompare și aproximativ 8,6 km canale de irigații reabilitate, care în prezent sunt realizate în procent de aproximativ 70% în cadrul obiectivului de investiții „Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița Fălciu, jud. Vaslui”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.