Muzeograful Ciprian Vîntdevară a surprins încă o imagine spectaculoasă: o „bucățică” din Soare!

0
1463

• Cunoscut în domeniul astronomiei pentru descoperirea stelei variabile „Bârlad V1” și a novei roșii luminoase „M101 OT2015-1” și, de curând, pentru două fotografii ce au surprins trei galaxii aflate la o distanță de circa 35 milioane de ani lumină față de Terra, respectiv cometa C/2017 T2 trecând pe lângă galaxiile M 81 și M 82, muzeograful bârlădean Dumitru Ciprian Vîntdevară a „comis-o” din nou. Grație celui mai nou și performant telescop din dotare, a reușit să imortalizeze Soarele ca și cum s-ar afla la o distanță de câțiva metri de Terra, nu la aproape 150 de milioane de kilometri.

O nouă performanță spectaculoasă reușită de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. La mijlocul săptămânii trecute, acesta a reușit să surprindă o nouă imagine „de milioane”, respectiv o porțiune din suprafața Soarelui. Fotografia a fost realizată cu telescopul Lunt, cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România, ce a fost achiziționat în urma unei sponsorizări făcute de omul de afaceri bârlădean Constantin Duluțe. De fapt, telescopul a fost inaugurat pe 21 iunie, cu prilejul eclipsei parțiale de Soare. După cum spunea la acel moment Vîntdevară, telescopul solar Lunt este conceput pentru observarea în condiții de siguranță a celor mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare. Aspecte care au fost evidențiate în fotografia realizată pe 8 iulie.

„O «bucățică» din Soare! Un alt test la telescopul refractor LUNT și camera ASI 120MM-S. Fotografia a fost realizată pe 8 iulie de Ciprian Vîntdevară, Observatorul Astronomic al Muzeului «Vasile Pârvan» Bârlad, sunt cele câteva cuvinte postate de muzeograf a doua zi, pe contul său de socializare.

Trebuie spus că muzeograful nu se află la prima „ispravă” de acest gen. În noaptea de 21/22 aprilie, același Vîntdevară realiza o altă fotografie spectaculoasă grație telescopului Newton și camerei ASI 1600. Atunci, a imortalizat trei galaxii aflate la o distanță de circa 35 de milioane de ani lumină față de Pământ, în dreptul constelației Leul. Mai recent, în noaptea de 23/24 mai, a „prins” în aceeași fotografie cometa C/2017 T2 (Panstarrs) în apropiere aparentă de galaxiile M 81 și M 82 din constelația Ursa Mare.

Descoperirile care l-au făcut celebru

În ultimii câțiva ani, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bârlad s-a făcut cunoscut pentru două descoperiri extrem de importante. Astfel, pe 10 februarie 2015, în urma unei sesiuni de observații astronomice realizate cu telescopul principal din dotarea instituției, acesta a descoperit în premieră națională o novă roșie luminoasă (explozie stelară) în galaxia apropiată „Messier 101” (Pinwheel Galaxy), situată la circa 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelației Ursa Mare. Respectiva descoperire științifică a avut un ecou răsunător în comunitatea științifică internațională, întrucât nova roșie luminoasă este un obiect extrem de rar și foarte puțin studiat. Doi ani mai târziu, explozia stelară a primit numele oficial de catalog „M101 OT2015-1”.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2019, Vîntdevară a reușit să descopere, în premieră pentru Observatorul Astronomic din Bârlad, prima stea variabilă, ce a fost denumită „Bârlad V1”. Respectiva stea, situată la o distanță de circa 4.000 de ani lumină față de Pământ, în dreptul constelației Perseu, a fost descoperită în urma procesării unor cadre test pentru observații fotometrice. După cum a precizat muzeograful la acel moment, curba de lumină a fost raportată oficialilor din cadrul American Association of Variable Star Observers (AAVSO) pe data de 4 decembrie 2019.

Dumitru Ciprian Vîntdevară (35 ani) este originar din Galați, dar este bârlădean cu acte în regulă din 2009, de când a început să coordoneze Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. În ianuarie 2020 a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Bârladului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.