Membrii „Sirius”, astronomi în devenire

0
1244

• Timp de câteva zile, mai mulți membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad au participat la o nouă ediție a proiectului „Tabăra de lângă casă”, în cadrul căruia au învățat să determine diametrul Soarelui, să măsoare distanța până la Soare, să folosească telescopul din dotare și, evident, au observat Soarele prin intermediul aparatului performant.

În intervalul 6 – 10 iulie, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a organizat o nouă ediție a proiectului educațional „Tabăra de lângă casă”, în cele cinci zile fiind desfășurate mai multe activități practice și observaționale ce s-au adresat în special elevilor care doresc să se inițieze în domeniul astronomiei. Proiectul se derulează la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad (acolo unde este sediul AAS), în funcție de solicitările existente și posibilitatea observării unor fenomene cerești deosebite.

Potrivit profesorului de fizică Ioan Adam, președintele AAS Bârlad, activitățile au impus folosirea a două ateliere. În cadrul atelierului 1, au fost realizate următoarele lucrări practice: determinarea diametrului Soarelui, determinarea distanței zenitale a Soarelui, etc. Astfel, utilizând câteva articole de uz casnic și un gnomon, elevii au putut face o apreciere a dimensiunii relative și reale a Soarelui și a vitezei cu care se mișcă pe cer și au măsurat distanța zenitală a Soarelui la diferite momente ale zilei. În cadrul atelierului 2, participanții au învățat cum să manevreze refractorul de 90 mm (prevăzut cu filtru) și reflectorul de 203 mm (prevăzut cu filtru) și au observat Soarele prin telescop.

„Dificultatea întâlnită este legată de acoperirea căutătorului de la telescop, pentru a se asigura protecția ochilor. În această situație, cu atât mai mare a fost satisfacția elevilor când au reușit să orienteze telescopul către Soare și să vadă imaginea acestuia prin ocular. Considerăm că elementele inedite întâlnite în cadrul lucrărilor practice și la observarea astrului zilei prin telescop au întreținut curiozitatea elevilor. Un cîștig real al participării la «Tabăra de lângă casă» este dobândirea unor abilități practice, ceea ce va facilita învățarea pe termen lung și transferul de cunoștințe”, ne-a declarat președintele AAS.

Potrivit acestuia, elevii din prima grupă înscrisă în proiect au fost felicitați de conducerea Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, respectiv directorii Mariana Balan și Georgel Bradu, pentru alegerea făcută de a participa la activități atractive de astronomie și deschiderea pentru dezvoltarea personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.