Lâna românească nu mai are căutare! Oile, da! mai ales la export

0
1229

• Guvernul a anulat programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, promițând în schimb, suplimentarea, cu 5 până la 10 lei/cap de oaie, a subvențiilor pe cap de ovină, în cadrul ajutorului acordat de APIA. În schimb, au fost stabilite noi reguli la transportul, inclusiv exportul!, ovinelor către piețele tradiționale din țările arabe, astfel încât să nu mai apară disfuncționalitățile din anii trecuți, în legătură cu protecția animalelor.

În 2017, era lansat Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, prin care oierii ar fi trebuit să primească o subvenție de 1 leu/kg de lână predat către centrele sau societățile autorizate în acest sens. Prin respectivul program, se urmărea nu doar impulsionarea fermierilor în a-și valorifica lâna, ca produs secundar, ci și folosirea acestei resurse naturale în diverse domenii, pe lângă cel clasic, al textilelor, fiind propuse alternative inclusiv din domeniul materialelor de construcție. Respectivul program a fost bine primit de către oieri, cu atât mai mult cu cât aceștia, în lipsa cererii, erau obligați să depoziteze lâna ori să cheltuiască sume mari de bani pentru distrugerea ei.

La nivelul județului Vaslui, de exemplu, pentru anii 2017 – 2018, se estima comercializarea, prin intermediul acestui program, a peste 387,5 tone de lână. Din păcate, cererea de pe piață referitoare la acest produs, precum și capacitatea redusă a centrelor de preluare ale lânii, coroborat cu existența pe piață a așa-zișilor comercianți care se ofereau să preia lâna fără acte și la prețuri mai mici, a făcut ca, de exemplu, anul trecut, în cadrul Programului să fie predată, până la sfârșitul lunii iulie, cantitatea de doar puțin peste 79 tone de lână.

Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii a fost suspendat în acest an, printr-o Hotărâre de Guvern datând din luna iunie, guvernanții promițând în schimb suplimentarea subvențiior pe cap de ovină acordat în cadrul Campaniei de depunere a cererilor unice în agricultură 2020. Astfel, suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie ar urma să fie folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor ar putea fi de până la 10 lei pe cap de ovină, față de circa 4 – 5 lei/cap de ovină, acordat până acum.

O altă noutate care-i privește pe crescătorii de ovine este clarificarea condițiilor privind transportul animalelor vii, inclusiv în ceea ce privește exportul lor. Astfel, pe 30 iunie a fost aprobată Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, inițiativă legislativă depusă în Parlament de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care solicita reguli stricte pentru transportul animalelor vii, dar și introducerea unor cursuri pentru medicii veterinari care urmau să monitorizeze aceste transporturi. Prin respectiva lege se reglementează noile reguli privind transportul pe apă și cel pe uscat al animalelor vii, în special în condiții de caniculă. Acest lucru va veni în sprijinul oierilor vasluieni, știut fiind faptul că vânzarea în viu a mieilor și a oilor reformate reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit ale crescătorilor de oi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.