Inspectorii de muncă, cu ochii pe angajatori!

0
714

• Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui continuă controalele pentru depsitarea muncii nedeclarate, în toate formele ei. În luna iunie, au fost depistați 10 angajatori care foloseau un număr total de 19 persoane fără forme legale de muncă, motiv pentru care au fost amendați cu 380.000 lei, câte 20.000 de lei pentru fiecare angajat. Alte controale au vizat măsurile ce trebuie respectate în timpul programului de muncă pentru evitarea răspândirii Coronavirusului, fiind descoperite nu mai puțin de 167 de neconformități, la 83 de angajatori verificați!

În contextul în care, din cauza pandemiei de Covid 19 și a măsurilor luate în vederea evitării îmbolnăvirilor, mulți vasluieni au rămas fără loc de muncă, dat fiind că firmele la care lucrau și-au redus sau suspendat activitatea, apar și cazuri de patroni care înceracă să profite, făcând angajări la negru. O dovedește rezultatele controalelor făcute în luna iunie de inspectorii ITM, în cadrul Campaniei Națională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă. Această Campanie este în desfășurare până la data de 18 iulie.

„Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Conform datelor furnizate de acesta, în luna iunie la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 122 de controale la 122 de angajatori. Din cele 122 de controale efectuate, 116 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În acest context, au fost identificați 10 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Dintre aceștia 4 angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă, 5 angajatori nu au transmis contractele individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității și 1 angajator folosea un salariat care avea contractul individual de muncă suspendat. Au fost identificate 19 de persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 7 persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, 11 persoane nu aveau transmis contractul individual de muncă în aplicația informatică REVISAL, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității și 1 persoană avea contractul individual de muncă suspendat, fiind în șomaj tehnic, însă a fost identificată la lucru. “Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, fără contracte individuale de muncă, pentru cei care nu le-au fost transmise contractele în REVISAL și pentru cei care aveau contractele suspendate, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna iunie a fost de 380.000 lei. În luna iunie a mai fost identificat un angajator care a primit la muncă un cetățean străin fără aviz de muncă, acestuia aplicându-i-se amendă în valoare de 20.000 lei. A mai fost aplicată o sancțiune în valoare de 1.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind evidența timpului de muncă”, a anunțat Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM Vaslui.

În total, luna trecută au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, din care 12 amenzi în valoare de 401.500 lei și 14 avertismente. Totodată, au fost trasate un număr de 138 de măsuri pentru remedierea deficientelor constatate.

Securitatea și siguranța în muncă, esențiale în vreme de Covid

Compartimentul Control Securitate și Sănătate în Muncă al ITM Vaslui a început verificările la agenții economici, privind modul în care sunt respectate și implementate măsurile dispuse în perioada stării de alertă. Astfel, în luna iunie, inspectorii de muncă vasluieni au efectuat vizite de inspectie la 93 angajatori. În urma verificărilor, au fost constatate 167 de neconformități, între care faptul că nu se realizează triajul epidemiologic a lucrătorilor și persoanelor care au acces în spații închise, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-Cov-2, se permite accesul persoanelor și desfășurarea activității în spații închise fără mască de protecție. Alte nereguli constatate se referă la faptul că angajatorii nu au elaborat instrucțiuni cu privire la acțiunile și măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus, iar lucrătorii nu au fost informații cu regulile și măsurile specifice în acest sens. De asemenea, au fost descoperite și alte încălcări ale regulilor privind securitatea și siguranța în muncă, între care faptul că unele echipamentele de muncă nu sunt prevăzute cu dispozitive de protecție, sau că lucrătorii nu sunt examinați medical în vederea stabilirii aptitudinii în muncă. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 83 angajatori, fiind aplicate 159 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 4 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 18.000 lei și au fost oprite din funcțiune 2 echipamente de muncă și sistată activitatea la 2 puncte de lucru, în urma constatării unor situații de pericol grav și iminent de accidentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.