Începe lupta pentru posturile vacante din învățământ

0
674

• Viitoarele cadre didactice sunt chemate la concursul organizat de către Ministerul Educației și Cercetării în vederea ocupării catedrelor vacante din învățământul preuniversitar de stat. La nivelul județului Vaslui, pentru anul școlar 2020 – 2021 sunt disponibile nu mai puțin de 2.346 de posturi, din care doar 119 de posturi sunt titularizabile, oferind siguranța unui contract de muncă pe durată nedeterminată, restul fiind destinate suplinitorilor, care, și ei, trebuie să promoveze acest examen cu nota minimă, 5.00.

Condițiile speciale datorate pandemiei de Covid 19, starea de urgență și apoi cea de alertă impunând măsuri speciale pentru buna funcționare a sistemului de învățământ, au afectat, pe lângă suspendarea cursurilor, și Calendarul mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021, practic calendarul de ocupare a posturilor vacante din învățământ pentru viitorul an școlar. Abia zilele trecute, în urma promulgării Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ, a fost aprobat prin Ordin de Ministru și transmis spre publicare în Monitorul Oficial noul Calendar, fiind reluat astfel procesul de ocupare a locurilor vacante.

Înscrierile în vederea participării la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar vor fi reluate începând cu data de 9 iulie, și, până pe 16 iulie, candidații își vor putea depune dosarele de înscriere la inspectoratele școlare sau le pot transmite electronic. În acest an, concursul va consta doar într-o probă scrisă, după ce au fost anulate atât probele practice, cât și inspecțiile la clase. Proba scrisă la titularizare va avea loc în data de 29 iulie, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare în vigoare, iar primele rezultate vor fi afișate pe 4 august. Contestațiile vor fi depuse în perioada 4-5 august, și se pot transmite incluisv prin poștă, caz în care contestatarul va trebui să transmită și actul de identitate, odată cu cererea. Pe 11 august vor fi afișate rezultatele finale, pentru ca apoi, începând cu data de 12 august, să aibă loc ședințele de repartizare pe posturile sau catedrele vacante începând cu cei care au promovat cu nota minim 7.00 examenul de titularizare, și apoi, cu restul categoriilor.

La nivelul județului Vaslui, pentru viitorul an școlar sunt disponibile nu mai puțin de 2.346 de posturi în învățământul preuniversitar de stat. Între acestea, doar 119 posturi sunt titularizabile, cu viabilitate minim 4 ani și cu contract de muncă pe durată nedeterminată. Restul de 2.227 de posturi sunt destinate suplinitorilor, cărora le este oferit un contract de muncă pe durată determinată, de 1 an, și care, anul viitor, vor trebui să o ia de la capăt fie pentru a reuși titularizarea pe post, fie pentru a continua să fie suplinitori, pe aceeași catedră sau pe alta.

Trebuie spus că doar un sfert dintre posturile destinate suplinitorilor, respectiv 467 de posturi, sunt complete, în restul cazurilor fiind vorba de fracțiuni de normă.

Nevoia de cadre didactice este mare și în mediul rural, dar și în cel urban, de exemplu, cele 467 de posturi complete sunt distribuite în mod aproape egal, 231 de posturi, la grădinițele, școlile și liceele din orașe, și 236 de posturi, la cele de la țară. Pentru a putea ocupa un astfel de post de suplinitor, candidații trebuie să obțină media minimă 5.00 la acest concurs național, repartizarea făcându-se apoi în funcție de opțiunile candidaților, în ordinea mediilor obținute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.