Din 2014, din China, la Vaslui n-a mai venit decât Covidul

0
920

• Planuri cât… China! Complex de creșterea a porcilor, cu o capacitate de 150.000 de capete (investiție de 100 de milioane de euro), stațiune balneară, club de golf, turism axat pe sport, pescuit și vânătoare, complex de creștere a puilor, depozite frigorifice pentru fructe și legume. Erau visele oamenilor de afaceri și ale autorităților în urmă cu exact șase ani, la sfârșitul lui iulie 2014, când vasluienii s-au întâlnit cu Excelența Sa Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze în țara noastră. Între timp, o delegație vasluiană a făcut și o vizită în cea mai populată țară a lumii. Nimic nu s-a materializat. Din China, la Vaslui nu a mai ajuns decât Covidul. Ce-i drept cu un impact major, mai ales economic…

În cadrul întâlnirii organizate la Consiliul Județean Vaslui, Excelența Sa Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze la București, a stat de vorbă cu fiecare om de afaceri prezent, cerându-le să precizeze domeniul economic în care activează și ofertele de colaborare.

„Mi-au fost prezentate aspectele economice și oportunitățile pentru colaborare pe care le-am solicitat. Am rămas impresionată. În etapa viitoare, voi transmite aceste informații oamenilor de afaceri din China. Scopul vizitei mele este de a consemna schimbările din județ și a cunoaște ce se întâmplă, posibilitățile de colaborare pentru cele două părți. Pentru a colabora, este necesar să ne cunoaștem și se constată o lipsă de cunoaștere. Pentru aceasta sunt aici: să ascult ce așteptați de la ambasadă și de la mine, ce putem face împreună”, spunea Excelența Sa Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze la București, în urmă cu exact șase ani, la sfârșitul lui iulie 2014, în Sala Mare a Palatului Administrativ într-o întâlnire promițătoare, cum oamenii de afaceri și autoritățile vasluiene nici nu au mai avut.

De atunci, cele două părți s-au tot cunoscut, mai ales vasluienii, care au auzit despre China foarte mult în ultima perioadă, odată cu pandemia de Covid. Însă, pe alte planuri decât cel sanitar, în afară de vizita unei delegații vasluiene în China, în urmă cu niște ani, nu s-a mai întâmplat absolut nimic.

La întâlnirea amintită însă, oamenii de afaceri vasluieni au visat cu ochii deschiși, în numele lor, Ovidiu Copacinschi, președintele filialei Vaslui a Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prezentând o serie de proiecte care necesită finanțare serioasă, printre care un complex de creștere a porcilor, cu o capacitate de 150.000 de capete (o investiție de 100 de milioane de euro), o stațiune balneară care să pună în valoare apele termale din județ, un club de golf, alte investiții în turism, axate pe sport, pescuit și vânătoare. Alte vise vasluiene au fost dezvoltarea unor ferme de creștere a bovinelor de lapte sau de carne, organizarea unui sistem de depozite frigorifice pentru fructe și legume etc.

Praf de ouă și ceva și mai mic…

Ambasadoarea chineză a răspuns însă cu pragmatism: „Avem nevoie de praf de ouă, pentru că tinerii chinezi cer tot mai multe torturi. Cât privește importul de carne de vită și de porc, trebuie foarte mare atenție, pentru a se asigura calitatea și siguranța cărnii. Suntem interesați de importul de piei de bovine și de ulei de rapiță, floarea-soarelui, soia”.

Din toate aceste planuri nu s-a ales nici măcar praful, de ouă sau clasic, ci ceva și mai mic, care acum face ravagii și în județul Vaslui, mai ales pe acel plan economic în care chinezii ar fi trebuit să ne ajute în atingerea prosperității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.