Dan Bordeianu, liderul Pro Promânia, despre alegeri, alianțe, Covid…

0
1632

• Președintele Organizației Județene Pro România Vaslui, Dan Bordeianu, a anunțat că formațiunea sa nu va face alianță electorală cu PSD: „Avem o identitate și un program propriu, suntem un partid destul de puternic pentru a nu avea nevoie de o alianță, fie ea și cu PSD, pentru a accede în consiliile locale, în cele județene ori la conducerea primăriilor. Și după alegeri, membrii Pro România vor vota doar cum îi îndeamnă conștiința, doar în interesul cetățenilor”. Cât privește oportunitatea desfășurării alegerilor locale la sfârșitul lunii septembrie, Dan Bordeianu consideră că situația epidemiologică datorată Covid 19 ar impune amânarea acestora: „Pro România consideră că măsurile luate de Guvern pentru combaterea epidemiei nu au fost dintre cele mai bune, de aceea nu a votat Legea Carantinei. Totuși, să organizezi alegeri în timp ce ai peste o mie de cazuri de îmbolnăviri zilnic și să chemi alegătorii la vot în aceste condiții, riscându-le în mod conștient sănătatea și viața, mi se pare o absurditate! Pro România dorește amânarea alegerilor!”, a declarat fostul deputat.

„PRO România este pregătită să întâmpine aceste alegeri locale, primele de la formarea partidului, și va avea candidați în toate localitățile din județ. Cât despre o alianță cu PSD, așa cum se tot zvonește în ultima vreme, este exact acest lucru, doar un zvon fără fundament. Avem o identitate clară și un program propriu, și suntem un partid destul de puternic pentru a nu avea nevoie de o alianță, fie ea și cu PSD, pentru a accede în consiliile locale, în cele județene ori la conducerea primăriilor. Singurele alianțe, dacă se vor face, vor fi doar în interesul cetățeanului, însă nu vom face alianță cu un partid care nu vrea să se schimbe, care practică aceleași politici, care are aceleași năravuri pe care Pro România nu le poate accepta. Nu am avut negocieri cu PSD pentru că nu avem ce discuta, iar Pro România nu a cerut nimic de la PSD. Nici locuri, nici alianțe! PSD vrea doar să-și păstreze pozițiile deținute până acum; noi vrem să fim varianta bună, corectă și modernă a social-democrației din România. Dacă va fi să facem vreo alianță cu cineva, singura pretenție pe care o avem de la un partener politic este să facă opoziție constructivă și reală acestui guvern incompetent”, a declarat Dan Bordeianu, președintele Organizației Județene Pro România Vaslui.

Fostul parlamentar a anunțat că, în curând, vor fi anunțați candidații propuși de formațiune electoratului vasluian. Deși pregătit pentru alegerile locale anunțate pentru 27 septembrie, președintele Pro România Vaslui se poziționează în favoarea amânării acestora, până când epidemia de SARS Cov 2 va fi sub control. „Este inuman să organizezi alegeri în condițiile în care avem peste o mie de îmbolnăviri zilnic, iar situația pare să se agraveze! Nu vorbim aici doar de precampanie, când trebuie strânse semnături, nu vorbim de campania electorală, care nici nu știu cum se va desfășura, cu sau fără întâlniri cu alegătorii, vorbesc despre scrutin în sine. În județul Vaslui sunt 536 de secții de votare, peste 18.500 de secții în întreaga țară, fiecare cu un birou format din 11 persoane, la care se adaugă operatorul de la calculator, STS, polițiștii sau jandarmii de la ușă, oameni care trebuie să stea 1-2 zile acolo, care vor fi expuși infectării și care, ulterior, fără să știe, vor transmite virusul familiilor, prietenilor, cunoscuților ori altor persoane. Să nu uităm de alegători, care vor fi expuși unui risc major, doar pentru că doresc să-și facă datoria de cetățean! În plus, majoritatea secțiilor de votare sunt organizate în școli, unde a doua zi ar trebui să se desfășoare cursurile. Nu va fi timp pentru o dezinfectare temeinică, deci vom expune și elevii! Și mai este și situația economică, care este așa cum este! Se închid afaceri, oamenii sunt disperați că rămân fără locuri de muncă, n-avem bani de alocații, copiii nu-și permit un telefon sau calculator ca să aibă acces la educație online, n-avem bani pentru mărirea pensiilor… iar noi organizăm alegeri! Guvernanții, întreaga clasă politică, ar trebui să dea dovadă de responsabilitate și să amâne aceste alegeri, pentru a se putea concentra pe combaterea epidemiei de Coronavirus, repornirea economiei atât de grav afectată, și pe sănătatea tuturor românilor, nu doar a celor infectați ori aflați în situații critice din cauza virusului”, a mai spus Dan Bordeianu, președintele Pro România Vaslui, care a adăugat: „Să nu uităm ca avem o Lege a carantinei, lege pe care Pro România nu a votat-o deoarece considerăm că este o idee proastă să internezi forțat asimptomaticii. Nu se va rezolva nimic cu această lege, pentru că problema principală, în acest moment, este lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar acest fapt va duce la nerespectarea oricăror restricții, indiferent câte mijloace de coerciție stabilești. Mai mult, consider că această lege ar putea face ca alegerile să se desfășoare într-un climat de frică, care va afecta opțiunile de vot ale alegătorilor! Este încă un motiv să amânăm aceste alegeri, așa cum dorește nu doar Pro România, ci și alte partide și organizații civice!”, a conchis Dan Bordeianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.