Cum se „descurcă” noul coronavirus în Vaslui? Primele 200 de cazuri, în trei luni și jumătate, următoarele 200, în două săptămâni!

0
1804

• Restricțiile impuse de autorități în cele două luni de stare de urgență, în special cele de circulație și obligativitatea purtării măștii de protecție inclusiv în aer liber, au făcut ca Vasluiul să se numele printre județele care au înregistrat destul de puține cazuri de infectări cu COVID-19. De fapt, a fost nevoie de trei luni și jumătate de la primul caz pozitiv, un vasluian venit din Anglia, ca să ajungem la 200 de cazuri confirmate. Din păcate, relaxarea restricțiilor la 15 mai și la 15 iunie, distribuirea a numeroase teorii ale conspirației, blocarea timp de săptămâni întregi a „Legii carantinei”, dar și inconștiența unora care refuză să se protejeze pe ei și pe cei din jur au făcut ca următoarele 200 de infectări să se producă în numai două săptămâni. Mai grav e că, din totalul de 456 de bolnavi COVID-19 înregistrați până sâmbătă, 268 sunt cazuri active, adică pot transmite virusul și altora, în timp ce doar 162 sunt vindecați.

Virusul SARS-CoV-2, de care am auzit abia la începutul anului, a reușit ca, în doar câteva luni, să dea peste cap întregul mapamond. A îmbolnăvit peste 15 milioane de oameni și a omorât peste 600.000 de persoane de pe toate continentele. În România, pentru că starea de urgență și măsurile restrictive aferente au fost instituite foarte devreme, pe 15 martie, numărul infectărilor cu COVID-19 la nivel național a fost ținut în frâu. Asta până când s-a trecut la starea de alertă (15 mai) și o parte din restricții au fost ridicate, astfel că oamenii nu mai ieșeau pe stradă cu declarație pe proprie răspundere, ci se puteau plimba liberi, chiar și în afara localității. O nouă serie de restricții a fost ridicată la 15 iunie, iar acest lucru s-a simțit din plin abia în cursul lunii iulie, când numărul cazurilor pozitive a „explodat”, fiecare zi aducând un nou record față de ziua precedentă.

Lucrurile nu stau diferit nici în județul Vaslui, unde diferența între statistica din timpul stării de urgență și cea de după relaxarea măsurilor se vede din avion. Dar să o luăm ușurel! Primul caz confirmat de SARS-CoV-2 din județ a fost un bărbat de 31 de ani, din municipiul Vaslui, ce s-a întors din Anglia și a fost băgat în izolare la domiciliu. După câteva zile de la revenirea în țară, a prezentat semne clinice de îmbolnăvire cu coronavirus, așa că a fost internat în Spitalul Județean de Urgență Vaslui, fiind plasat în carantină într-un salon la Boli Infecțioase. I-au fost prelevate probe biologice ce au fost transmise spre analiză la Iași, confirmarea venind pe data de 23 martie. În continuare, au început să apară cazuri și în Huși, Bârlad și diverse comune, majoritatea fiind confirmate tot la persoane revenite din străinătate și foarte puține în urma transmiterii comunitare.

Pentru că lumea stătea mai mult în casă și nu avea voie să iasă prea mult pe stradă decât pentru motive întemeiate, cazul cu numărul 200 a fost înregistrat după trei luni și jumătate, adică pe 9 iulie. Evident, a contat foarte mult și faptul că, la nivelul județului, fusese instituită obligativitatea purtării măștii de protecție peste tot în spații publice, chiar și pe stradă. La acel moment, în Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, unitate de suport COVID-19, erau internați 30 de bolnavi, în timp ce numărul celor vindecați și externați se ridica la 148, iar cel al confirmaților pozitivi la domiciliu (ce au refuzat internarea) era 5.

De la 200, la 300 de cazuri, în zece zile

Dar, pentru că lumea a înțeles greșit relaxarea restricțiilor, mulți nu au mai ținut cont de aglomerații și nici nu au mai purtat mască de protecție, așa că tot mai mulți s-au infectat. Iar acest lucru s-a văzut cel mai bine la câteva săptămâni de la ridicarea măsurilor restrictive din 15 iunie, adică după ce a trecut perioada de incubație a virusului SARS-CoV-2 și au apărut simptomele. Dacă înainte județul Vaslui înregistra și câte 2-3 cazuri pe săptămână, în iulie, numărul pozitivilor a crescut exponențial. În numai zece zile, numărul cazurilor confirmate a ajuns de la 200 la 300. Potrivit statisticii întocmite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la data de 19 iulie, în județ erau deja 287 de cazuri pozitive, din care 73 de persoane erau internate, 151 vindecate, 22 decedate, iar 41 confirmate pozitiv la domiciliu.

Deja, o zi mai târziu, pe 20 iulie, numărul cazurilor „a sărit” mult de 300, ajungând la 340. Din total, 103 persoane erau spitalizate, în timp ce alte 64 erau pozitive la domiciliu. Evident, acestea nu au primit niciun tratament acasă, însă nimic nu le-a oprit să nu-și infecteze și familiile cu care locuiau. Numărul vindecaților a rămas tot 151, pentru că vindecarea pacienților durează și câteva săptămâni, în timp ce infectarea se poate face în câteva minute. Și cum „Legea carantinei” era întârziată de săptămâni în Parlament, iar infectații nu mai puteau fi obligați să se interneze, după ce CCR a decis că li se încalcă drepturile, aceștia erau liberi să „zburde” prin comunitate și să dea virusul și altora. Nu numai propriilor familii. Deși, teoretic, erau obligați să stea acasă, în realitate lucrurile nu au stat deloc așa. Pe lângă mersul la cumpărături și la farmacie, aceștia erau liberi să meargă unde vor, pentru că nimeni nu i-a putut verifica.

DSP are prea puțini angajați disponibili să verifice zilnic dacă cei confirmați ce au refuzat internarea chiar stau acasă, pentru că, între timp, trebuie să efectueze numeroase anchete epidemiologice. Așa că numărul îmbolnăvirilor a „explodat”. Aproape zilnic a mai apărut câte un focar, COVID-19 „lovind” în spitalele din Vaslui și Bârlad, fabrici de confecție, Penitenciarul Vaslui, Poliția Bârlad, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, un abator din Vaslui etc.

De la 300, la 400 de cazuri, în trei zile

Așa se face că, pe 21 iulie, adică o zi mai târziu, DSP a transmis că, la ora 10.00, numărul confirmaților a ajuns la 397. O creștere de 57 de cazuri în numai 24 de ore. Din total, 107 erau internați, iar 117 pozitivi se aflau la domiciliu. Se vede din avion că numărul celor ce au refuzat internarea e mai mare decât al celor spitalizați. Asta în timp ce numărul vindecaților a rămas tot 151. „Borna” 400 a fost atinsă pe 22 iulie, când DSP a anunțat 407 cazuri în județ. Adică 127 de internați, 101 pozitivi la domiciliu, 156 de vindecați (s-au mai vindecat 5 persoane) și 23 decedați.

Așadar, se vede că, pentru primele 200 de cazuri, a fost nevoie de trei luni și jumătate, dar pentru următoarele 200, doar de două săptămâni. Starea de urgență instituită de șeful statului pe 15 martie și prelungită până pe 15 mai și-a spus cuvântul, în sensul că cetățenii aveau restricții de circulație, așa că stăteau mai mult în casă. În plus, în județ, toate persoanele erau obligate să poarte mască în public, nu doar în spații închise, ca în prezent. Odată ce s-au deschis bisericile, parcurile de joacă, terasele și alte obiective, iar oamenii au circulat fără mască de protecție chiar și în zonele aglomerate, cum sunt piețele, ba chiar au luat parte cu sutele la slujbe religioase în interior, numărul infectărilor a „escaladat’ din nou.

Vaslui, jumătate din pozitivii la domiciliu din țară

Tot 22 iulie a fost prima zi în care raportarea făcută de Grupul de Comunicare Strategică după „Legea carantinei”, votată între timp și intrată în vigoare o zi mai devreme, a prezentat și cifra pe țară a celor pozitivi la domiciliu, adică 336 de persoane. Șocant este că aproape o treime erau din județul nostru, respectiv 101, în timp ce în București și celelalte 40 de județe au refuzat internarea doar 235 de persoane. Chiar dacă erau asimptomatice sau prezentau simptome ușoare, riscul să-i îmbolnăvească pe cei din jur era la fel de mare.

După încă o zi, situația a „explodat” din nou, numărul celor infectați cu noul coronavirus „sărind” de la 407 la 445, din care 139 de oameni erau internați, 162 vindecați, 25 decedați și 119 pozitivi la domiciliu. De această dată, Vasluiul a totalizat aproape jumătate din cazurile de confirmați pozitivi la domiciliu din țară, adică 119 din 250 la nivel național. Și situația din 24 iulie e la fel de îngrijorătoare, în sensul că, în județ, aveam 456 de cazuri pozitive de COVID-19, din care 268 erau active. Adică 175 de persoane erau internate și 93 de persoane pozitive stăteau acasă. Restul de 188 reprezintă numărul celor vindecați (162) și al celor decedați (26).

În week-end, mai exact sâmbătă, 25 iulie, am depășit și „borna” de 450. Județul a înregistrat un total de 456 de cazuri confirmate, din care 206 erau spitalizate, iar 62 erau persoane pozitive la domiciliu. În acest ritm, ce nu pare să scadă prea tare nici în perioada următoare, în foarte scurt timp vom asista la suprasolicitarea medicilor bârlădeni, care cu greu vor face față numărului tot mai mare de pacienți. Și dacă va crește și numărul celor în stare gravă, intubați și ventilați mecanic, e limpede că vom avea decese pe bandă rulantă. Dacă cei care cred că virusul SARS-CoV-2 nu există vor continua să ignore distanțarea socială și purtarea măștii de protecție, atunci transmiterea comunitară va fi tot mai accentuată…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.