CJ Vaslui caută cu disperare o firmă pentru incinerarea animalelor moarte

0
687

• Consiliul Județean Vaslui a demarat procedura de achiziție publică în vederea alocării unui contract având ca obiect colectarea, transportul, incinerarea și eliminarea finală a animalelor moarte provenite din gospodăriile populației. Este a opta tentativă din ultimii doi ani. Din cauza pestei porcine africane, cantitatea ce ar urma să neutralizată în acest an a fost estimată la 149 de tone, față de 42 de tone, anul trecut.

Ca și anul trecut în aceeași perioadă, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a demarat organizarea unei licitații publice pentru găsirea unei firme care să se ocupe cu colectarea, transportul, incinerarea și eliminarea finală a animalelor moarte provenite din gospodăriile populației. La fel ca anul trecut, instituția a alocat pentru această activitate suma de 134 de mii de lei, plus TVA.

Actuala procedură de achiziții a fost lansată, termenul final de depunere a ofertelor fiind 10 iulie, ora 10.00. De la începutul tentativelor pentru găsirea unui asemenea operator economic, în urmă cu doi ani, instituția își propusese să achiziționeze două incineratoare mobile, prin accesarea unor fonduri nerambursabile. Pe lângă achiziționarea de incineratoare mobile, erau eligibile și cheltuieli legate de mijloacele de tractare ori transport și alte facilități de ucidere a animalelor. Sprijinul public nerambursabil acordat sub formă de ajutor de minimis este 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile și nu poate depăși 300.000 euro/proiect. Pentru accesarea a două astfel de proiecte, CJ alocase anul trecut în buget 50.000 de lei, folosiți în vederea identificării și amenajării a două terenuri și a clădirilor aferente pentru instalarea celor două incineratoare mobile ce urmau să fi achiziționate.

Până acum, au existat șapte astfel de încercări, desfășurate pe parcursul a aproape 2 ani, dar niciuna nu a avut succes, din lipsă de operatori interesați, problema fiind una generală la nivelul țării.

Firma care va prelua această activitate va trebui să ridice cadavrele animalelor în maxim 24 de ore de la informarea sau solicitarea telefonică făcută de reprezentanții unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora a intervenit moartea animalelor. Leșurile vor trebui transportate la instituția de neutralizare în cel mai scurt timp posibil, în condiții de igienă, cu mijloace de transport special autorizate sanitar veterinar și dotate cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare și cântar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.