Bani pentru bone sunt. Lipsesc doar… bonele!

0
478

• Consiliul Local Vaslui a aprobat încă de luna trecută o Hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar familiilor, pentru plata serviciilor oferite de bonele angajate să aibă grijă de copiii preșcolari pe timpul cât părinții sunt la serviciu, alocând totodată și resursele financiare în acest sens. Până acum însă, nu s-a arătat nici un solicitant al acestui ajutor financiar. Motivul este simplu: la nivelul municipiului nu există nici o bonă care să aibă atestat, ori, dacă există, ea este deja angajată la familii ale căror venituri le exclud din categoria posibililor beneficiari. Situația, se pare, este generalizată la nivelul întregului județ.

Încă de la începutul lunii aprilie, odată cu publicarea Legii nr. 35/2020 în Monitorul Oficial, există cadrul legal necesar, astfel încât familiile și părinții care-și cresc singuri copiii pot primi un ajutor financiar pentru a angaja o bonă care să aibă grijă de copiii preșcolari, pe perioada cât sunt la muncă. Teoretic, pot beneficia de acest ajutor și persoanele care au calitatea de reprezentant legal al copilului ori cele desemnate de părinte pentru întreținerea copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia. Pentru a beneficia de acest ajutor financiar, respectivele persoane trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, respectiv să aibă domiciliul în municipiul Vaslui și să fie angajate cu contract de muncă ori în baza unui raport de serviciu, ori să desfășoare activități independente, să obțină venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură sau piscicultură ori să exercite o funcție de demnitate publică sau asimilată. De asemenea, pot beneficia de ajutor financiar în vederea angajării unei bone și șomerii, atât cei indemnizați, cât și cei înregistrați în evidențele AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă, cu condiția să nu fi refuzat maxim două oferte de muncă din partea agenției. Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă sau grădiniță, fie ea publică sau privată, sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă sau grădiniță publică de pe raza municipiului, ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță publică și a făcut dovada înscrierii la unitatea de învățământ în ultimele 12 luni și cererea a fost respinsă pentru lipsă de locuri.

Cât privește cuantumul ajutorului financiar, acesta este în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, și se ridică la 710 lei/lunar/copil, pentru cei cu venituri de până la 2.100 lei, 550 lei/copil, pentru cei cu venituri între 2.101 lei și 2.500 lei, 390 lei/copil, pentru cei cu venituri între 2.501 lei – 3.000 lei, și respectiv de 250 lei/lunar/copil, pentru cei cu venituri cuprinse între 3.001 lei și 3.500 lei/membru de familie. La calculul veniturilor nete pe membru de familie nu se iau în considerare veniturile provenite din alocația de stat pentru copii și cea pentru susținerea familiei, și nici bursele școlare, „Banii de liceu” sau stimulentul educațional primit în cadrul programului „Toți copiii la grădiniță”, și nici sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.

Toate bune și frumoase, doar că Legea în cauză prevede că acest ajutor financiar poate fi accesat doar în cazul în care posibilii beneficiari angajează o bonă care să aibă un atestat în acest sens, atestat eliberat de o instituție acreditată de către autoritățile competente. Așa se face că, la nivelul municipiului Vaslui, până acum, nu s-a depus nici o cerere de acordare a acestui ajutor financiar, pur și simplu pentru că nu există nici o bonă „atestată”. Dacă în alte țări meseria de bonă poate fi practicată legal de către orice persoană care posedă o oarecare experiență în acest sens, pe baza unei simple declarații pe proprie răspundere, la fel ca în cazul „badantelor” atât de căutate pentru îngrijirea vârstnicilor ori a bolnavilor, în România, trebuie să ai diplomă în acest sens. „Poate acesta este și motivul pentru care până acum la nivelul Primăriei municipiului Vaslui nu a fost primită nici o cerere în acest sens. Cei mai mulți dintre vasluieni probabil că au găsit soluții alternative, respectiv rude, vecini sau prieteni care să aibă grijă de copii pe perioada cât ei sunt la muncă, ori, profitând de sezonul cald, și-au trimis copiii la țară, acolo unde, consideră părinții, sunt oricum mai feriți de infectarea cu Covid 19”, a declarat prof. Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Vaslui.

Din câte se pare, problema bonelor fără atestat este generalizată la nivelul întregului județ. Conform datelor obținute până la acest moment, acest așa numit „ajutor” promis de guvern nu a fost deloc accesat la nivelul județului Vaslui! În schimb, UAT-urile au fost obligate să blocheze resurse financiare în acest sens…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.