Bacalaureat 2020 – Topul liceelor vasluiene

0
986

• Cu 100% promovabilitate și doi absolvenți care au promovat Bacalaureatul cu media 10, Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui a demonstrat și în acest an că rămâne un liceu de elită pentru învățământul românesc. Alte 3 licee, Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, Liceul „Emil Racoviță” Vaslui și Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși au avut promovabilitate peste 90%. La polul opus, se află Liceele Tehnologice “Dimitrie Cantemir”, din Fălciu, și “Ion Corivan”, din Huși, cu 18,18%, respectiv 13,3% promovabilitate. La nivel județean, Bacalaureatul din acest an s-a soldat cu 66% promovabilitate generală, respectiv 71,8% promovabilitate în rândul absolvenților promoției curente.

La sesiunea din acest an a examenului de bacalaureat, toți cei 175 de elevi participanți ai Liceul „Mihail Kogălniceanu” (LMK) din Vaslui au promovat bacul, procentul fiind de 100%. Mai mult, liceul vasluian conduce și la capitolul mediilor foarte mari, cu 2 absolvenți care au reușit media maximă, 10, alți 9 absolvenți cu medii peste 9,90 și nu mai puțin de 88 de medii peste 9,00! Pe locul II în acest top județean al liceelor s-a clasat și de această dată Colegiul Național „Ghe. Roșca Codreanu” din Bârlad, cu un procent de promovabilitate de 96,86 la sută, și o medie de 10, una de 9,90 și alte 86 de medii peste 9,00. A treia treaptă a podiumului a fost ocupată în acest an tot de un liceu vasluian, Liceul teoretic “Emil Racoviță”, care, cu 96,76% promovabilitate – cea mai mare medie fiind 9,93, a depășit Colegiul Național “Cuza Vodă” din Huși, ai cărui absolvenți au promovat în proporție de 95,14%, acolo obținându-se și o medie de 10, alături de alte 64 de medii peste 9,00. O figură frumoasă la Bacalaureatul din acest an au făcut și absolvenții Colegiului Economic “Anghel Rugină”, din Vaslui, care au promovat acest examen în proporție de 75,73%, obținănd nu mai puțin de 30 de medii peste 9,00, cea mai mare fiind 9,90.

Cele mai slabe rezultate au fost la liceele tehnologice. De pildă, Liceul tehnologic „Ion Corivan” din Huși a avut promovabilitate de 13,3%. De asemenea, la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Fălciu, doar 2 elevi au luat bacul, din cei 11 prezenți, promovabilitatea fiind de 18,18%. Din mediul rural, cel mai bun procentaj l-a avut Liceul „Ștefan cel Mare” Codăești, unde 34 din cei 50 de elevi au promovat bacalaureatul, procentul fiind de 68%, ocupând locul 8 în clasamentul județean. În schimb, Liceul „Marcel Guguianu” din Zorleni se poate lăuda cu doar 25,37% promovabilitate, alte două licee tehnologice, cel din Vetrișoaia și cel din Murgeni înregistrând o promovabilitate de peste 30, cu 2, respectiv 3 din candidați promovați din totalul celor 6 candidați, respectiv 10 candidați care s-au prezentat la examen. Liceele mari tehnologice din județ, cum ar fi Liceul „Ștefan Procopiu” sau Liceul „Ion Mincu” din Vaslui, sau Liceul „Nicolae Iorga” din Negrești, au avut rezultatele scontate, 50,51%, 38,93%, respectiv 42,36%, semn că mulți dintre elevii de acolo au fost mai interesați să învețe o meserie decât de diploma de Bacalaureat. Totuși, au fost și absolvenți, în special de la profile umaniste, care s-au pregătit foarte bine pentru examen, dovadă mediile mari obținute, 9,86, la Liceul „Ștefan Procopiu”, respectiv 9,83, la Liceul „Nicolae Iorga” din Negrești.

„Rezultatele obținute la această primă sesiune a Bacalaureatului din acest an, în special procentul de 71,8% promovabilitate în rândul absolvenților promoției curente, pot spune că sunt mulțumitoare, în condițiile speciale în care s-a desfășurat nu doar examenul propriu-zis, cât și pregătirea candidaților, de dinainte de examen. De aceea, doresc să mulțumesc nu doar absolvenților pentru modul în care au înțeles să trateze acest important examen de maturitate, familiilor lor, care i-au sprijinit, și, mai ales, profesorilor care au făcut totul, începând de la ore on-line sau transmiterea de teste către elevi, și până la felul în care i-au ajutat pe candidați să facă recapitularea ori să aprofundeze unele capitole ale materiei, în cele două săptămâni de pregătire în școală, de dinaintea examenului”, a declarat prof. Cristiana Botan, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, șefa Comisiei Județene de Bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.