BAC-ul Covid, ca în vremurile normale!

0
590

• Două treimi dintre absolvenții de liceu vasluieni care au susținut Bacalaureatul în acest an au reușit să promoveze acest important examen de maturitate. Cu toate restricțiile datorate epidemiei de Covid 19, cu suspendarea cursurilor imediat după debutul semestrului II, lucru care a dus în premieră la efectuarea de cursuri on-line, din păcate inaccesibilă unei părți a elevilor, și cu restricițiile aferente desfășurării examenului propriu-zis, rezultatele din acest an sunt, aproape la toate capitolele, asemănătoare sau puțin peste cele înregistrate anul trecut.

Ieri, pe site-ul edu.ro și la afișerele celor 17 centre de examinare desemnate la nivelul județului Vaslui, au fost afișate primele rezultate ale sesiunii de vară a Bacalaureatului 2020. Trebuie spus că în această sesiune s-au înscris cu aproape 300 de candidați mai mulți decât anul trecut, majoritatea provenind din promoțiile anterioare, care nu promovaseră examenul. Aceștia au fost atrași poate de faptul că nu au avut de asimilat materia pe ultimul semestru al clasei a XII-a ori de speranța că, dată fiind situația epidemiologică existentă, subiectele vor fi ceva mai ușoare, așa cum s-a întâmplat la examenul de Evaluare Națională. Din păcate, nu s-a întâmplat așa, cel puțin subiectele la proba scrisă de matematică având un grad ridicat de dificulate.

Chiar și în aceste condiții, respectiv „consemnarea” la domiciliu a candidaților timp de două luni, cu posibilitatea, doar pentru o parte dintre candidații vasluieni, dintre cei care aveau mijloacele tehnice necesare, de a participa la cursurile on-line, și doar două săptămâni de pregătire directă cu profesorii, în condiții drastice de siguranță, rezultatele înregistrate la nivelul județului Vaslui la această sesiune a Bac-ului sunt relativ mulțumitoare. Astfel, procentul de promovabilitate înregistrat înainte de contestațiile ce pot fi încă depuse în cursul zilei de azi, până la ora 12.00, este de 64,76%, din totalul de 2.965 de absolvenți care s-au prezentat efectiv la acest examen, față de 64,7% reușiți anul trecut, în condițile în care atunci, la examen, s-au prezentat doar 2.694 de candidați. O altă similaritate este cea a numărului de medii maxime, câte două, și anul trecut, și în acest an, cei doi absolvenți care au reușit această performanță provenind de la Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad și de la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși. Pe următoarele poziții, cu medii de 9,95, se situează 7 absolvenți ai Liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, patru dintre ei pierzând zecimea care i-a despărțit de media maximă, culmea, la proba de limba și literatura română!

Alți 466 de candidați, cu circa o treime mai mulți față de anul trecut, au reușit să obțină la Bac note cuprinse între 9,00 și 9,99, în timp ce numărul celor care au reușit note între 8,00 și 8,99 este relativ egal cu cel de anul trecut, 584 față de 562. În total, 1.920 de absolvenți de liceu vasluieni au reușit să promoveze bacul în prima sesiune din acest an, față de 1.792 de candidați, anul trecut, conform statisticilor înainte de contestații. Între cei reușiți, se numără și 31 de candidați ai învățămâtului la frecvență redusă, față de doar 11 candidați, care au reușit această performanță anul trecut. Trebuie menționat și faptul că, dacă anul trecut, erau 205 candidați care au obținut medii între 5,00 și 5,99, sub cea de promovare a examenului, în acest an, sunt doar 189 de absolvenți în această situație, și care ar putea spera într-o minune, dacă eventualele contestații vor fi rezolvate pozitiv. Singurul lucru demn de a mai fi reliefat este numărul candidaților eliminați pentru că au încercat să fraudeze examenul. În acest an, nu mai puțin de 4 candidați au fost eliminați din examen din acest motiv, față de unul singur anul trecut.

Rata de promovabilitate înregistrată la nivelul județului Vaslui, de 64,76%, este superioară celei de 62,90% înregistrată la nivel național. Mai mult, dacă la noi rata de promovabilitate a crescut față de anul trecut, la nivel național, acest indicator este cel mai mic înregistrat în ultimii 6 ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.