Au sosit ajutoarele alimentare pentru vasluienii săraci!

0
648

• Prima tranșă a pachetelor cu produse alimentare acordate de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) a ajuns deja în județ, primăriile demarând, sau urmând să o facă, distribuirea acestora către beneficiari. La nivel județului Vaslui vor fi distribuite 55.937 de pachete, conținând circa 27 de kilograme de alimente de strictă necesitate, către beneficiari de venit minim garantat sau alocație de susținere a familiei.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) continuă, cu furnizarea de pachete cu ajutoare alimentare, respectiv prima dintre cele patru tranșe ce urmează a se distribui până la finalul anului viitor. Pachetele conținând făină albă de grâu (5 kg), mălai (4 kg), paste făinoase (800 g), ulei (4 l), zahăr (2 kg), orez (4 kg), 5 conserve din carne de vită a câte 300 g, 3 conserve din carne de porc a câte 900 g, 5 conserve pate de ficat de porc a câte 200 g, 2 borcane de compot de fructe a câte 720 ml, 1 borcan de gem de fructe (360 g), 1 borcan de gem de fructe dietetic (360 g) au ajuns deja și în județul Vaslui, urmând a fi distribuite celor în drept de către autoritățile locale. În total, numărul beneficiarilor se ridică la 55.937 de vasluieni, aproape o treime față de cei peste 140 de mii de vasluieni câți beneficiau de aceste ajutoare acordate din fonduri europene destinate persoanelor din categoriile cele mai defavorizate. Este vorba de persoane cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, și familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010. Deasemenea, vor primi astfel de pachete persoanele aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, și persoane dependente, inclusiv din rândul celor cu handicap. Trebuie spus că persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de pachetele cu alimente și produsele de igienă aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordării ajutoarelor alimentare sau a asistenței materiale de bază.

Cei mai mulți astfel de beneficiari nu sunt, așa cum s-ar crede, în comunele cele mai sărace, ci, mai degrabă, în cele cu mulți copii de vârstă școlară provenind din familii cu venituri mici și care beneficiază de alocație susținerea familiei. Astfel, în comuna Voinești sunt 1.567de beneficiari, la Dragomirești, pe liste sunt cuprinse 1.427 persoane, la Puiești, 1.403 beneficiari, după care, în ordine, se situează comunele Iana – 1.389 beneficiari, Banca – 1.281 beneficiari, Berezeni, cu 1.204 beneficiari, și Băcești, 1.190 beneficiari, în timp ce în Rebricea și Oșești sunt peste 1.000 de beneficiari. În aceste comune sunt mai mulți beneficiari decât în orașe și municipii, în ciuda faptului că acestea numără semnificativ mai mulți locuitori. Cele mai multe pachete vor ajunge la Bârlad, unde 2.256 de persoane vor beneficia de ajutoare alimentare, în timp ce la Huși se vor împărți doar 924 de astfel de pachete, în Murgeni, 1.012 pachete, la Negrești, 1.031 pachete, iar la Vaslui, localitatea cu cei mai mulți locuitori din județ, vor ajunge doar 1.208 pachete! În același timp, între comunele cu cei mai puțini beneficiari ai POAD se numără unele dintre cele mai slab dezvoltate economic, cum ar fi Blăgești, cu doar 172 de beneficiari, Găgești, 215 beneficiari, Arsura, cu 248 beneficiari, sau Pogonești, unde sunt 251 de beneficiari. La fel, puțini beneficiari sunt și în comune mai bine dezvoltate, acolo unde, dealtfel, sunt și puțini beneficiari de prestații sociale, cum ar fi Muntenii de Jos, unde sunt doar 240 de persoane, Vutcani – 278 persoane, Tanacu – 252 persoane, ori Boțești, comună în care se vor distribui doar 267 de astfel de pachete cu ajutoare alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.