Studiu alarmant despre apa din rețelele publice din mediul rural

1
1207

• Concluzia unui studiu Recorder.ro pe baza analizei în teren și făcând apel la datele furnizate de direcțiile de sănătate publică este că românii din mediul rural consumă, în marea lor majoritate, o apă de proastă calitate, ce constituie o continuă amenințare la sănătatea lor. În județul Vaslui, situația este dramatică, harta întocmită înfățișînd județul mai mult în roșu, o culoare care indică o apă cu indicatori foarte mari la nitriți, amoniu și bacterii. Darea în folosință a unei rețele de alimentare cu apă este o victorie mare a autorităților locale, însă ce fel de apă beau oamenii…

Vasluienii, în special cei din mediul rural, nu știu ce beau, iar ce beau este dăunător pentru sănătatea lor pe termen lung. Niciunii, oriunde ar locui, nu se află în pericolul de a se îmbolnăvi subit de pe urma apei pe care o consumă, dar pe termen lung, calitatea apei, plină de nutriți și bacterii, își va spune cuvântul. În plus, direcțiile de sănătate publică din țară nu își fac până la capăt datoria, una prevăzută explicit de lege, de a informa publicul în legătură cu calitatea apei pe care o consumă. Sunt acuzațiile extrem de grave pe care le aduce o anchetă Recorder.ro, care, pe baza informațiilor din teren, dar și a discuțiilor directe cu reprezentanții DSP-urilor din țară, a stabilit, fără putință de tăgadă, că mai ales în mediul rural în România există o mare problemă a apei potabile, care nu este… potabilă!

Autoritățile locale sunt neștiutoare în această privință și neglijează problema. Conform Recorder.ro, viceprimarul din Șuletea, de exemplu, spune că oamenii folosesc apa ca menajeră, pe când realitatea din teren e alta. „Nu avem autorizație, pentru că apa nu este potabilă, lumea o folosește ca apă menajeră”, precizează viceprimarul Sorin Dumbravă. Apa distribuită prin rețeaua publică nu are autorizație de la DSP. Este și cazul comunei Pogonești, unde angajatul primăriei nici nu știe că este necesară o asemenea autorizație. Guță Gelu le spune reporterilor de la Recorder: „Nu avem autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. O să obținem și autorizație. Atâta timp cât nu ni s-a cerut, nici noi nu am știut!”.

Dar este situația în care se găsesc cele mai multe comune vasluiene în analiza amintită, județul Vaslui fiind dat primul pe lista abaterilor și colorat cel mai mult în roșu. „La localitățile colorate în roșu, vei putea afla care sunt indicatorii la care s-au înregistrat depășiri (nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi etc.). Aceste depășiri nu înseamnă că apa din localitatea respectivă este otrăvitoare și că oamenii care o consumă sunt în pericol de moarte subită. Ele reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege după standarde impuse de Uniunea Europeană, semnificația acestor depășiri fiind aceea că apa din rețeaua respectivă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor”, se precizează în analiza amintită.

Iată cum stau lucrurile în comuna Dimitrie Catemie: „Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli, enterococi (în satul Hurdugi); bacterii coliforme, enterococi, număr total de germeni la 37 de grade, amoniu (în satul Gușiței)”. Este cazul celor mai multe dintre comunele vasluiene, unde edilii locali cred că darea în folosință a unei rețele de alimentare cu apă este cea mai mare victorie și nu mai trebuie făcut nimic după acest moment. Măsurile sanitare, de asigurare a igienizării rețelei și controlul calității apei sunt rudimentare, de cele mai multe ori.

O apă bună, care să nu fie infectată cu bacterii, este excepția, nu regula în județul Vaslui. „Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, duritate (Gara Banca); bacterii coliforme, E.coli, enterococi, fier (Stoieșești); bacterii coliforme, turbiditate, fier (Țîfu-Miclești); bacterii coliforme, enterococi, duritate (Sârbi)”. Aceasta este situația din comuna Banca.

De fapt, există o singură excepție, și anume comuna Delești, caz în care DSP Vaslui a putut spune: „Conform analizelor efectuate în 2019, nu s-au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege”.

Așadar, vasluienii din mediul rural consumă o apă care, din punct de vedere strict legal, nu este potabilă, și nici nu o știu. În ultimii ani, autoritățile județene și locale s-au mândrit nevoie mare cu una dintre cele mai mari realizări: racordarea aproape în întregime a satelor, printr-un program special, la rețele de alimentare cu apă și canalizare. Asta a fost destul, iar ce fel de apă beau oamenii de la robinete nu a mai fost problema nimănui…

De fapt, este problema DSP-urilor din țară, instituțiile cel mai des pomenite în ancheta Recorder.ro. La Vaslui, directorul executiv al DSP, Mihaela Vlada, spune că specialiștii direcției au în pregătire un raport pe această temă, pe care îl vor face public. Pe de altă parte, spune Vlada, „Ei (jurnaliștii Recorder.ro, n.r.) au luat datele de la un moment-dat. Bineînțeles că se înregistrează modificări. Acum, de exemplu, după ploi, dacă recoltăm probe, apa nu se înscrie în parametrii admiși. Dar oamenii știu și nu consumă. Noi facem permanent recoltări și recomandări către autoritățile locale. Vă vom prezenta un raport complet pentru a vedea cum stau lucrurile, colegii mei lucrează la acest material”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.