Start al înscrierilor la liceu și în învățământul profesional

0
648

• Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a publicat Planul de Școlarizare în învățământul liceal, profesional, dual și special pentru anul școlar 2020 – 2021. În total, la nivelul județului Vaslui sunt disponibile 4.432 de locuri, în cele 22 de unități școlare care îi așteaptă pe absolvenții de gimnaziu dornici să-și continue studiile liceale ori să învețe o meserie.

Conform calendarului impus de Ministerul Educației și Cercetării, ISJ Vaslui a publicat Planul de școlarizare pentru anul 2020 – 2021 pentru învățământul liceal, profesional, dual și special, acest lucru reprezentând, practic, debutul etapei de înscreri în aceste forme de învățământ. Planul de școlarizare a fost deja postat pe site-ul ISJ Vaslui și urmează a fi tipărit și distribuit tuturor unităților școlare gimnaziale, pentru a fi consultat de elevii și părinții ori aparținătorii acestora, pentru o mai bună informare cu privire la viitoarea etapă din educația absolvenților de gimnaziu. În perioada următoare, școlile urmează a organiza ședințe de consiliere ale elevilor și părinților acestora, de preferabil online, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, pe baza unor programări în vederea desfășurării față în față a unor astfel de ședințe, cu respectarea regulilor de igienă și de distanțare impuse de actuala situație de alertă datorată epidemiei de Covid 19.

În total, la nivelul celor 21 de licee din județul Vaslui sunt disponibile 1.627 de locuri în 58 de clase a 28 de locuri, pentru filiera teoretică, 1.176 de locuri, în 42 de clase, pe filiera tehnologică, cărora li se adaugă 280 de locuri, în 10 clase, pe filiera vocațională, incluzând aici profilul sportiv, pedagogic, muzică sau arte plastice, precum și 196 de locuri pentru învățământul liceal de frecvență redusă. Acestea din urmă sunt disponibile la 4 licee din județ, respectiv liceele „Al. I. Cuza”, și „Petru Rareș„, din Bârlad, „Nicolae Iorga”, din Negrești, și „Marcel Guguianu”, din Zorleni.

În ceea ce privește învățământul profesional de 3 ani, pentru următorul an școlar, cifra de școlarizare cuprinde 1.200 de locuri, în cele mai diverse specializări, începând de la industrie ușoară, construcții, agricultură ori procesare produse agricole, până la turism și alimentație publică, comerț, electronică ori în industria auto. Acestei oferte i se adaugă alte 72 de locuri în învățământul dual, ai cărui absolvenți, pe lângă calificările de preparator produse carne și pește ori produse din lapte, obținute la sfârșitul cursurilor, au ocazia să facă practică direct la unitățile de producție care au solicitat formarea de astfel de clase, și unde ulterior pot fi angajați, beneficiind, pe lângă bagajul de cunoștiințe practice astfel acumulat, și de o bursă. În vederea consilierii absolvenților de gimnaziu orientați spre învățarea unei meserii și care doresc să urmeze cursurile unei școli profesionale, în perioada 2 – 12 iunie urmează a se desfășura online activitatea „Săptămâna meseriilor”, la nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar următor. Acțiunea constă în afișarea pe site-ul respectivelor unități de învățământ a unei secțiuni dedicate promovării învățământului profesional și tehnic, a meseriilor și a ofertei de școlarizare.

În sfârșit, Planul de școlarizare în învățământul tehnic pentru viitorul an școlar la nivelul județului Vaslui mai cuprinde și 60 de locuri în învățământul specialpentru calificarea în meserii ca croitor îmbrăcăminte după comandă, confecționer produse textile, dulgher – tâmplar – parchetar, ori zugrav – vopsitor – ipsosar – tapetar, meserii ce pot fi deprinse în cadrul Școlii Profesionale Speciale „Sf. Ecaterina” din Huși.

Oferta completă a locurilor din liceele și școlile profesionale pentru următorul an școlar 2020 – 2021 poate fi consultată pe site-ul ISJ Vaslui, a liceelor, ori pe pliantelr tipărite care au fost distribuite fiecărei școli gimnaziale din județ. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere, de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, se va realiza în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.