Se deschid creșele din Vaslui! Grădinițele mai așteaptă puțin!

Luni, se redeschid cele 3 creșe din subordinea municipalității vasluiene. Date fiind însă condițiile speciale adoptate pentru limitarea îmbolnăvirilor cu Coronavirus, creșele vor funcționa doar la ceva mai mult de o treime din capacitate, pentru asigurarea distanțării fizice a copiilor. Cât privește redeschiderea grădinițelor, se așteaptă încă unele precizări cu privire la normele ce trebuie respectate.

Încă de pe 13 martie, toate unitățile de învățământ din municipiul Vaslui, inclusiv cel de învățământ preșcolar, creșe și grădinițe, la fel ca în întreaga țară, au fost închise din cauza amenințării Covid 19. Cel puțin pe perioada stării de urgență, timp de 2 luni, îngrijirea micuților nu a fost o problemă pentru părinții siliți, la rândul lor, să stea acasă, ca urmare a închiderii multor dintre activități și a restricțiilor de circulație, cu atât mai mult cu cât mamele au putut beneficia de 75% din salariu, pentru a sta acasă și a avea grijă de copiii lor. Odată cu încetarea stării de urgență și repornirea activității în multe domenii, îngrijirea copiilor, în condițiile în care creșele și grădinițele au rămas în continuare închise, a devenit o problemă pentru mulți dintre părinți, mai ales pentru cei care nu au posibilitatea financiară de a angaja bone.

Începând cu 16 iunie, odată cu cea de-a doua etapă a stării de alertă, Guvernul României a permis redeschiderea creșelor și grădinițelor particulare, dar și a celor de stat, în ultimul caz, lăsând această decizie la latitudinea autorităților locale, cu respectarea unor condiții drastice de distanțare fizică și a altor măsuri menite să reducă la minim răspândirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Între altele, se recomandă alocarea unui spațiu de minim 4,5 metri pătrați fiecărui copil și păstrarea, pe cât este posibil, a unei distanțe minime de 2 metri între aceștia, lucru care a redus foarte mult numărul de copii care poate fi acceptat zilnic la creșe sau grădinițe.

Nu sunt singurele măsuri obligatorii impuse, triajul epidemiologic la intrarea în unitate, restricționarea accesului părinților, atât la venirea, cât și la plecarea copilului, dezinfectarea jucăriilor și a tuturor materialelor după fiecare folosire, inclusiv interdicția de a aduce de acasă orice obiect, dar și recomandarea ca cea mai mare parte a activităților, inclusiv somnul de prânz, să se desfășoare în aer liber, au pus în mare încurcătură autoritățile locale în subordinea cărora se află creșele și grădinițele de stat.

Acestea stau poate la baza motivulului pentru care municipalitatea vasluiană a analizat foarte bine posibilitatea redeschiderea unităților de învățământ preșcolar, într-un final anunțând redeschiderea, în primă fază, doar a celor 3 creșe din subordine, începând de luni, 22 iunie. Mai mult, la aceste creșe vor fi primiți doar copiii de până la 3 ani deja înscriși și ai căror părinți au solicitat expres acest lucru, cu motivarea temeinică a solicitării. Astfel, Creșa din zona Gării își va redeschide porțile primind doar 12 copii, cea de la Bazar, la fel, în timp ce la Creșa nr. 5 de pe strada Avântului vor fi primiți între 26 – 28 de copii. Practic, din totalul celor 134 de copii care frecventau creșele din municipiul Vaslui înainte de apariția Coronavirusului, doar 52 de copii, ceva mai mult de o treime, vor mai putea face acest lucru, deocamdată.

„Toate spațiile din creșe au fost temeinic dezinfectate, au fost luate toate măsurile de distanțare fizică și cele specifice pentru evitarea transmiterii temutului virus și, în plus, la fiecare creșă a fost alocat un cadru medical pentru a face triajul și a supraveghea starea de sănătate atât a copiilor, cât și a personalului de acolo. Cât privește grădinițele din Vaslui, așteptăm unele lămuriri de la autoritățile competente, pentru a le putea redeschide în deplină siguranță. Sănătatea copiilor, la fel ca sănătatea tuturor vasluienilor, reprezintă o prioritate pentru noi, și de aceea, Primăria municipiului Vaslui nu a precupețit în toată această perioadă nici un efort financiar sau logistic pentru a limita la maxim posibilele efecte ale pandemiei de Covid 19”, a declarat Dragoș Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.