Punct final al Evaluării Naționale. Avem promovabilitate mai bună, dar tot codași suntem!

0
1014

• Rezolvarea celor 243 de contestații depuse cu privire la notele primite inițial la Evaluarea Națională nu a schimbat prea mult situația generală, procentul mediilor peste 5,00 primite de elevii vasluieni crescând doar cu câteva zecimi, la 68,86%. A crescut și numărul de note de 10 acordate, una dintre acestea permițând unui elev de la Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Vaslui să se alăture celor șase colegi ai săi din județ care au reușit performanța de a obține media maximă.

Sâmbătă dimineață, au fost anunțate rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, la examenul de Evaluare Națională 2020. În marea lor majoritate, contestațiile depuse au fost soluționate pozitiv, prin mărirea notelor, în special cele acordate inițial la limba și literatura română. Spre deosebire de alți ani, nu prea au fost diferențe mari de notare între cele două comisii, cea de corectare a lucrărilor și cea de rezolvare a contestațiilor, cele mai mari diferențe fiind în jurul a un punct. Cea mai mare diferență este în cazul unui elev din Zăpodeni, a cărui lucrare la limba și literatura română, inițial notată cu 6,90, a primit apoi nota 8,30! Se remarcă însă câteva centre de examinare, între care cel de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” și de la Școlile Gimnaziale „Mihai Eminescu” și „Mihail Sadoveanu”, ori de la Școala din Șuletea, ai căror elevi au avut parte de subnotarea, chiar și cu un punct, a lucrărilor de la prima probă, situații rezolvate după ce elevii respectivi au depus contestații.

Statistic, rezultatele de la Evaluarea Națională 2020 la nivelul județului Vaslui au fost ceva mai bune ca anul trecut, procentul mediilor peste 5 crescând de la 65,17% la 68,86%, în acest an. Totuși, acest procent ne clasează pe una dintre ultimele poziții la nivel național din punct de vedere al rezultatelor. O explicație ar fi condițiile speciale în care s-a încheiat acest an școlar și în care a fost susținut examenul de capacitate, condiții datorate epidemiei de Coronavirus. Întâmplător sau nu, județele codașe, între care și Vasluiul, sunt dintre cele mai sărace, în care infrastructura de comunicare prin mijloace electronice, în special în mediul rural, este cel mai puțin dezvoltată, și unde copiii de la țară au cel mai redus acces la tehnică, respectiv la calculatoare sau laptopuri. Erau de așteptat astfel de rezultate, în condițiile în care pregătirea candidaților s-a făcut timp de două luni și jumătate aproape exclusiv online, iar mulți dintre elevii din mediul rural au putut face o recapitulare a materiei din gimnaziu doar timp de două săptămâni, la școală, împreună cu profesorii lor, și atunci, în condiții speciale.

Evaluarea Națională în cifre

La nivelul județului Vaslui, s-au înscris pentru a susține acest examen un număr de 3.849 de absolvenți de gimnaziu, dintre care 3.485 de candidați s-au prezentat la ambele probe, obținând astfel o medie care va conta în proporție de 80% la media de admitere în învățământul liceal sau profesional. Nu mai puțin de 2.400 de elevi, 68,86% din total, au obținut medii mai mari de 5, între care 881 de candidați au reușit să obțină medii mai mari de 8,00, un adevărat record al ultimilor ani! 306 candidați vasluieni, număr cu 50% mai mare față de anul trecut, au reușit performanța de a obține medii mai mari de 9,00, în timp ce 7 candidați au reușit media perfectă, 10! Este vorba de absolvenți ai Liceul „Mihail Kogălniceanu” și ai Școlilor Gimnaziale „Constantin Parfene” și „Mihai Eminescu” din Vaslui, alți doi candidați cu medie maximă provenind din Bârlad, de la Școala Gimnazială „Iorgu Radu” și de la Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu”, iar unul este absolvent al unei școli din mediul rural, a celei din comuna Hoceni. Lor li se adaugă un elev de la Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Vaslui care a reușit acest rezultat extraordinar doar după rezolvarea contestației depuse cu privire la nota de 9,45 primită la proba de limba și literatura română, ulterior, lucrarea fiind notată cu 10, așa cum merita! În total, au fost acordate 77 de note de 10, cinci dintre acestea apărând după rezolvarea contestațiilor depuse, între care una la matematică, unde nota inițială acordată fusese 9,95. La polul opus, sunt nu mai puțin de 34 de note de 1,00, între care 29 de astfel de note, la matematică, primite de candidați care s-au prezentat la examen doar pentru a preda foaia goală. Alți 18 candidați, toți, fără excepție, provenind de la școli din mediul rural, care participaseră inițial la proba de limba și literatura română, s-au răzgândit apoi și au lipsit de la proba de matematică. Unul singur dintre aceștia a lipsit motivat, fiind singurul caz înregistrat în județ de elev care la intrarea la examen a fost depistat cu o temperatură peste cea normală, fiind considerat suspect de îmbolnăvire cu Covid 19.

Chiar dacă examenul s-a terminat iar rezultatele finale au fost anunțate, pentru absolvenții de gimnaziu și părinții acestora emoțiile nu s-au terminat. Urmează etapa de admitere la licee și școli profesionale, pe baza mediilor de admitere și a opțiunilor înscrise în fișa deadmitere. Dată fiind abundența de note mari și foarte mari la Evaluare, bătălia pentru accederea la un liceu de renume și la specializarea dorită, va fi una acerbă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.