Primarul care, pentru 1.500 de lei, își va pierde mandatul!

1
887

• Pentru că a cîștigat 1.500 de lei ca membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Mugeni, primarul orașului și-ar putea pierde funcția. Asta în urma unei decizii a Agenției Naționale de Integritate, pe care Buta o contestă, spunând că nici nu a știu că este membru, luând locul fostului edil.

Ioan Buta, primarul orașului Murgeni, a fost declarat incompatibili de către Agenția Națională de Integritate (ANI) încă din 2017, însă el a atacat decizia în instanță. ANI a stabilit, însă, în urma verificărilor că, timp de doi ani (2012-2014), edilul a ocupat simultan funcția de primar și cea de membru în Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, fiind remunerat.

În acțiunea înaintată la Curtea de Apel Iași, Ioan Buta a invocat că verificarea efectuată de ANI a fost una una „formală, nefundamentată pe probe”: „Nu a existat nicio hotărâre de consiliu local prin care să fie numit membru în consiliul de administrație sau președinte ala cestuia, deși a participat la ședințe, dar doar ca reprezentant UAT. Prin procesul-verbal nr. 7/18.07.2012 al Consiliului de administrație al Spitalului de Psihiatrie, acesta a hotărât de la sine putere să modifice componența, prin înlocuirea fostului primar, Panica Jenică”.

Buta a declarat că, după ce a cîștigat mandatul de primar, în octombrie 2012, fosta conducere a spitalului a înlocuit componența consiliului de administrație, în locul fostului primar fiind desemnat el. Spitalul nu a solicitat și o numire din partea Consiliului Local, cum prevede legea. Primarul a spus că a participat la ședințele de CA ale spitalului în calitate de primar, interesat de administrarea unității, iar sumele primite erau mici, nici nu a avut cunoștință de aceste, și le-a returnat cum a aflat de existența lor.

Potrivit evaluării ANI, Buta a încasat 1.457 de lei, nemunerație aferentă participării la 15 ședințe de C.A..

În primă instanță, Curtea de Apel Iași, a dat cîștig de cauză primarul, sub motivul că nu există un înscris care să ateste că primarul însuși s-a desemnat drept reprezentant din partea Primăriei în consiliu. Hotărârea de Consiliul Local, din iunie 2010 îl menționa pe vechiul primar în calitate de membru în C.A. desemnat din partea Consiliului Local Murgeni”.

„Instanța constată că, în fapt, dintr-o lipsă de diligență a Spitalului de Psihiatrie Murgeni s-a ajuns la situația în care spitalul însuși, în absența unei desemnări a unui reprezentant numit de primar în consiliul de administrație (altul decât F. A. E., numit din 2010, acesta fiind secretarul orașului Murgeni), să aprecieze că, de fapt, reclamantul Buta Ioan a preluat în calitate de primar nou ales în 2012 poziția și funcția deținută anterior de vechiul primar în consiliul de administrație. În absența oricărui document oficial care să ateste că primarul s-a autodesemnat ca membru al consiliului de administrație, potrivit art. 187 alin. 2 lit, c din Legea nr. 95/2006, concluzia ANI este una nevalidă, chiar și în condițiile mențiunilor din procesele verbale de ședință, la care – într-un număr de 15 – a participat reclamantul. De altfel, în unele se consemnează de cel ce l-a întocmit că ar fi președinte, în altele că ar fi invitat. Cât privește sumele încasate, instanța reține că acestea au fost returnate și apreciază ca plauzibilă explicația reclamantului privind necunoașterea încasării efective a sumelor de bani la momentul efectuării plăților, dat fiind cuantumul lor periodic concret”, se arată în decizia Curții de Apel Iași, hotărârea prin care au admis contestația primarului și au dispus anularea raportului ANI, ca fiind nelegal.

ANI a contestat însă decizia instanței ieșene, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul, acțiunea primarului împotriva ANI fiind respinsă ca fiind nefondată.

Cum Curții Supreme este definitivă, primarul Murgeniului urmează acum să fie eliberat din funcție prin ordin ale prefectului, de îndată ce decizia instanței va fi comunicată Prefecturii Vaslui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.