Operatori economici din domeniul confecțiilor, amendați de ITM cu 40.000 de lei

0
2103

• În urma unui control efectuat, zilele trecute, de inspectorii ITM Vaslui, doi producători de produse textile, confecții, pielărie și încălțăminte au fost amendați cu 40.000 de lei pentru că utilizau muncitori „la negru”.

În perioada 2-6 iunie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel național, acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la unitățile care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte. Campania a fost motivată de nerespectarea dispozițiilor legale privitoare la timpul de muncă și timpul de odihnă, care constituie un fenomen nociv din cauza consecințelor pe care le produce: – salariatul nu beneficiază de timpul fizic necesar pentru refacerea capacității de muncă; – salariatul nu mai dă randament, scad performanțele profesionale, iar pe cale de consecință își pune în pericol locul de muncă.

În plus, lucrătorii din aceste domenii sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă datorate manipulării unor mase grele; lucrului la temperaturi ridicate sau scăzute; riscului de tăiere și lovire; activităților repetitive; perioadelor lungi în care angajații stau în picioare; riscului de electrocutare; ventilației insuficiente; echipamentelor de muncă incorect utilizate. Campania a avut următoarele obiective: • identificarea angajatorilor care nu respectă dispozițiile legale aplicabile în domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă; • creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă; • diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate.

Potrivit reprezentanților ITM Vaslui, în cadrul campaniei desfășurate la nivel național au fost controlați 35 de agenți economici din județ. În cazul a doi angajatori, inspectorii de muncă au constatat că utilizau muncă nedeclarată, fiind descoperite două persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Ca urmare, au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 23 de măsuri.

„Inspectorii de muncă au constatat următoarele deficiențe în domeniul relațiilor de muncă: neevidențierea în foile de pontaj a orei de început și a celei de sfârșit a programului de lucru; neevidențierea în foile de pontaj a orelor lucrate sâmbăta; neacordarea sporului de week-end; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, respectiv înregistrări eronate. De asemenea, în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 29 de acțiuni de control și au identificat 62 de deficiențe, fiind dispuse măsuri de remediere. Printre deficiențe, se numără: nedesemnarea lucrătorilor care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor; neasigurarea tuturor semnalizărilor de securitate și/sau de sănătate la locul de muncă; lipsa controlului medical periodic a lucrătorilor”, se arată într-un comunicat al ITM Vaslui.

Potrivit aceleiași surse, în prezent, instituția desfășoară și acțiuni de control pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.