Înscrierea la creșe, amânată din cauza Covid 19!

• Primăria municipiului Vaslui a luat deciza amânării, cel puțin până la sfârșitul lunii, a înscrierilor copiilor la cele 3 creșe din subordine, așteaptându-se clarificări cu privire la numărul de locuri dintr-o clasă și, eventual, cum se va face selecția copiilor, în cazul în care vor fi impuse noi norme de distanțare socială crea vor duce la reducerea locurilor. Cât privește noua grădiniță ce urmează a fi costruită din fonduri europene nerambursabile, construcția acesteia ar putea demara în cel mai bun caz în luna iulie, nefiind nici o șansă a fi finalizată până în toamnă, așa cum s-ar fi dorit.

În această perioadă, ar fi trebuit să aibă loc înscrierea copiilor la creșe, pentru noul an școlar 2020 – 2021. Situația epidemiologică actuală și, mai ales, lipsa unor norme metodologice care să aducă clarificări cu privire la numărul maxim de locuri din creșe, eventuale norme de distanțare sociale și, în acest caz, cum se va face selecția copiilor ce vor fi admiși în creșe, au obligat municialitatea vasluiană să amâne, pentru începutul lunii iulie, aceste înscrieri. „Având în vedere situația actuală provocată de Covid 19, Direcția de Asistență Socială a municipiului Vaslui anunță amânarea perioadei de depunere a dosarelor privind înscrierea copiilor la creșe în anul școlar 2020 – 2021. Astfel, în perioada 01-30.06.2020 nu se vor depune dosare pentru înscrierea copiilor la creșe. Noul termen de depunere va fi comunicat ulterior, imediat ce contextul actual va permite acest lucru”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui.

Până la redeschiderea înscrierilor, părinții, inclusiv cei ai copiilor pentru care s-au depus cereri de înscriere în creșe începând de vara trecută și care, din lipsă de locuri, nu au fost admiși, au timp să-și pregătească dosarele, sperând totodată că situația epidemiologică nu va impune reducerea numărului de locuri din creșe.

La acest moment, la nivelul municipiului Vaslui funcționează 3 creșe, cu o capacitate maximă de 74 de locuri, cererea fiind însă mult mai mare. Tocmai de aceea, municipalitatea a accesat fonduri europene, disponibile în cadrul programului operațional regional POR 2014 – 2020, în vederea unei construirii unei noi creșe, cu o capacitate de 72 de locuri, pe terenul fostei unități militare din oraș. Proiectul este în stadiu de implementare, fiind realizată deja documentația tehnică, care în acest moment este în stadiu de avizare la ISU. Dacă totul va merge bine, se speră că acest aviz ar putea sosi undeva la începutul lunii iulie, după care se va emite ordinul de începere a lucrărilor. Cert este că, deși se dorea acest lucru, obiectivul, ale cărui costuri se ridică la aproape 6 milioane lei, din care 2,6 milioane lei, finanțare nerambursabilă, nu va fi finalizat până la începerea noului an școlar, respectiv până în luna septembrie. Până atunci, părinții cu copii de până la 3 ani înscriși la creșele din municipiul Vaslui speră la o îmbunătățire a situației epidemiologice, care ar permite redeschiderea respectivelor unități de învățământ preșcolar. Rămâne de văzut dacă acest lucru nu va însoțit și de unele măsuri de distanțare socială, respectiv de o reducere a locurilor disponibile în creșe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.