Iată ce trebuie să știe pacienții non-COVID la internarea în Spitalul Bârlad!

0
2310

• Pentru că, de ieri, medicii din cadrul spitalului bârlădean au început să interneze, doar în regim de urgență, și pacienți cu alte afecțiuni medicale decât COVID-19, conducerea unității le atrage atenția asupra faptului că trebuie să respecte reguli stricte la internare. Aceștia sunt obligați să poarte măști de protecție, să nu părăsească spitalul, inclusiv pentru a merge la chioșcul alimentar, să nu păstreze în salon bagajele cu care s-au internat, etc. Și aparținătorii lor trebuie să știe că nu au voie în spital, ci pot afla informații despre rudele spitalizate prin telefon, dar și că pot aduce pachete pacienților doar într-un anumit interval orar, acestea fiind lăsate la poartă.

De ieri, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad și-a reluat activitatea pentru urgențele medicale și chirugicale! Adică vor putea fi internați și pacienți care se prezintă pentru alte afecțiuni medicale decât COVID-19. Asta chiar dacă unitatea medicală rămâne în continuare spital suport pentru tratarea cazurilor confirmate sau suspecte COVID-19, așa cum a fost stipulat în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555/20.03.2020. De atunci și până acum, spitalul bârlădean a îngrijit 162 de pacienți confirmați COVID-19, dintre care 129 pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați, 18 au decedat, 3 au fost transferați către alte spitale, iar 12 sunt în continuare spitalizați.

„De asemenea, tot în aceste trei luni, spitalul a acordat îngrijire și pacienților suspecți COVID-19, până în momentul infirmării/confirmării prin testul PCR. Secția de Boli Infecțioase va constitui în continuare unitatea de diagnostic și tratament pentru pacienții confirmați COVID-19, în măsura capacității și a competențelor în ceea ce privește complexitatea patologiei. Se reia activitatea de spitalizarea de zi în Dermatologie, Oncologie, Neurologie, Pneumologie, Psihiatrie, iar pentru Medicina Internă, Cardiologie, Nefrologie, Diabet și Pediatrie doar pentru o serie de patologii, în funcție de disponibilitatea spațiilor”, spun reprezentanții spitalului.

Ce reguli trebuie respectate de pacienți și aparținători?

„Pentru a limita/reduce riscul de contaminare cu virusul SARS-CoV-2, trebuie respectate următoarele măsuri: • tuturor pacienților care se vor prezenta în CPU li se va aplica un chestionar și li se va efectua un triaj epidemiologic la cort în afara clădirii, cu dirijarea către «zona tampon CPU – suspect COVID» sau «zona triaj – cupola CPU»; • cazurile care nu sunt urgențe vor fi direcționate către Ambulatoriul Integrat, pentru programare/tratament sau către medicul de familie; • toți pacienții vor purta obligatoriu măști; • aparținătorii nu vor avea acces în spațiile de așteptare, pentru a evita aglomerația și a reduce riscul de expunere; • fiecare salon va fi ocupat în proporție de 66% pentru non-COVID (maximum 4 paturi din 6) și 33% pentru internații de 48 de ore (în așteptarea rezutatelor PCR) cu păstrarea distanței minime de 2 metri dintre paturi, iar pacienții din același salon vor purta mască obligatoriu; • bagajele pacienților vor conține doar strictul necesar, este interzisă depozitarea de bagaje în saloane; • hainele se păstrează la garderobă, pot fi păstrate în salon numai articole de lenjerie absolut necesară; • vizitatorii/aparținătorii nu vor avea acces în spital, comunicarea cu medicul curant va fi telefonică; • aparținătorii pot aduce pachete pacienților zilnic, în intervalul 14.00-15.00, la poarta spitalului, de unde vor fi preluate de personalul nostru; recomandăm ca alimentele să fie ambalate în ambalaje de unică folosință, să nu fie în cantități mari și să respecte recomandările medicale cu privire la regimul alimentar permis; • pacienții nu pot părăsi spitalul, sunt interzise deplasările prin spital și la chioșcul alimentar din exterior; • recomandăm o atenție deosebită igienii mâinilor, printr-o spălare frecventă cu apă și săpun, minimum 30 de secunde, la intrarea și ieșirea din salon, după folosirea grupului sanitar, înainte și după masă, după diverse activități, etc.”, sunt recomandările pentru pacienți și aparținători făcute de conducerea spitalului bârlădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.