Fermierii vasluieni, fruntași la depunerea cererilor unice de subvenții agricole pentru anul 2020

• Cu un procent de 88,73% din totalul fermierilor care au solicitat subvenții anul trecut și unul asemănător în ceea ce privește suprafața pentru care au fost depuse deja cereri în cadrul Campaniei 2020 de depunere a cererilor unice de sprijin în agricultură, județul Vaslui se situează în primele 10 din țară la acest capitol. Pentru a da posibilitatea tuturor fermierilor de a beneficia de acest sprijin financiar oferit de Uniunea Europeană și statul român, Centrul Județean APIA Vaslui a anunțat program normal de lucru în ambele weekenduri până pe 15 iunie, termenul limită de depunere a cererilor de sprijin, fără penalități.

Din cauza pandemiei de Covid 19, care a impus suspendarea temporară a activității de lucru cu publicul în chiar mijlocul Campaniei 2020 de depunere a cererilor unice de sprijin în agricultură, dar și a anumitor restricții, impuse ulterior, termenul limită de depunere a cererilor de sprijin a fost prelungit, de la 15 mai, data inițială, până pe 15 iunie. Totuși, conducerea Centrului Județean Vaslui al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) amintește că, potrivit prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 89/03.04.2020, cererile unice de sprijin se depun, în continuare, de către fermieri, strict prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicații.

„Pentru a veni în sprijinul fermierilor, s-a luat decizia prelungirii programului de lucru până la satisfacerea ultimei cereri, inclusiv în zilele de sâmbătă sau duminică ori cu ocazia sărbătorilor legale. În consecință, personalul APIA – Centrul Județean Vaslui implicat în această campanie a desfășurat program normal de lucru în perioada 6 iunie – 8 iunie, și la fel va proceda și în intervalul 13 – 14 iunie. Rugăm fermierii ale căror dosare nu au fost finalizate să contacteze Primăriile de care aparțin pentru eliberarea adeverințelor de la Registrul Agricol și transmiterea acestora online către APIA. Tot pe această cale, solicităm tuturor fermierilor să răspundă la telefon atunci când sunt contactați de către consilierii APIA, în vederea lămuririi unor aspecte ce țin de documentele depuse odată cu cererea de sprijin”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

Conform datelor furnizate de către APIA – Centrul Județean Vaslui, până la această dată s-au închis un număr de 17.327 dosare, reprezentând 88,73% din totalul de 19.527 fermieri care au solicitat subvenții în Campania 2019, pentru o suprafață de 218.119 ha din totalul de 245.806 ha depusă în campania precedentă. Mai trebuie spus că, din cauza condițiilor excepționale datorate măsurilor luate pe perioada stării de urgență și a celei de alertă urmare a pandemiei de SARS Cov 2, s-a revenit la sistemul practicat până în urmă cu câțiva ani, respectiv de a da posibilitatea fermierilor de a depune cereri de subvenție și după data de 15 iunie, cu aplicarea însă a unei penalități de 1%/zi din suma pe care ar avea-o de primit drept ajutor financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.