De azi, Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad internează și pacienți non-COVID. Secțiile Boli Infecțioase, Pediatrie și Psihiatrie rămân închise

0
2553

• Începând de astăzi, spitalul bârlădean va oferi consultații și, implicit, va interna și pacienți cu alte afecțiuni medicale decât COVID-19. Decizia a fost luată după săptămâni întregi în care s-au căutat soluții pentru crearea de circuite separate pentru pacienții COVID și cei non-COVID, astfel încât cei din a doua categorie să nu riște să se infecteze cu virusul SARS-CoV-2. Există și excepții: secțiile Boli Infecțioase, Pediatrie și Psihiatrie rămân în continuare „interzise” pentru pacienții non-COVID.

Vineri, 19 iunie, adică la o zi după ce Direcția de Sănătate Publică Vaslui a înștiințat conducerea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad că propunerea făcută de unitatea medicală privind crearea de circuite complet separate pentru cele trei categorii de pacienți, respectiv COVID, non-COVID și suspecți COVID, este în regulă, a fost întrunit Consiliul Medical (toți șefii de secție) pentru a pune la punct ultimele detalii. Asta pentru ca, începând de astăzi, spitalul să reprimească și pacienți non-COVID, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să meargă la Vaslui. Este vorba despre bolnavi cu alte afecțiuni medicale decât noul coronavirus, însă doar cazurile urgente, care se prezintă la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU), nu și pacienții trimiși de medicii de familie pentru schimbarea medicamentației, spre exemplu.

Cum spitalul datează din 1975 și nu a fost prevăzut cu circuite separate și nici nu au fost amenajate în cei 45 de ani de existență, este limpede că, la acest moment, riscul transmiterii virusului chinezesc de la pacienții infectați la ceilalți este foarte mare. Chiar dacă, în prezent, mai sunt internați doar zece bolnavi cu SARS-CoV-2. Din acest motiv, conducerea spitalului a încercat timp de câteva săptămâni să găsească cea mai bună soluție pentru crearea circuitelor separate cerute de Ministerul Sănătății necesare redeschiderii unității. Adică holuri, grupuri sanitare și saloane separate pentru cele trei categorii de pacienți, astfel încât aceștia să nu se intersecteze.

Secțiile Boli Infecțioase, Pediatrie și Psihiatrie rămân închise!

„Reluarea consultațiilor pentru pacienții non-COVID va începe de luni, 22 iunie, însă numai pentru cazurile urgente, adică decompensarea gravă a unor patologii cronice existente sau patologii de urgență. Se vor face internări numai prin CPU. Pacienții vor fi triați în cortul epidemiologic. Cei cu simptomatologie de SARS-CoV-2 vor fi direcționați în zona de izolare, iar cei fără simptomatologie de COVID vor fi internați pe unde se făceau consultațiile înainte. Numărul internărilor va fi limitat la circa 50% din cât puteam să internăm până acum. Concret, dacă avem 700 de paturi, putem interna cel mult 300 de pacienți în tot spitalul. Secțiile de Boli Infecțioase, Pediatrie și Psihiatrie vor rămâne doar pentru COVID, pentru că aici nu putem face circuite complete și separate pentru pacienții COVID și non-COVID. În celelalte secții, s-au organizat zone tampon unde pot fi ținuți pacienții suspecți până la primirea rezultatelor testelor, câte unul sau cel mult doi în salon, și zone non-COVID, unde vor fi transferați pacienții ai căror teste au ieșit negative”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Care este procedura?

„Să vă dau un exemplu concret. Dacă vine un pacient cu insuficiență cardiacă, care în aceste luni nu a putut fi văzut de un cardiolog, iar acum nu poate respira, i se umflă picioarele, practic i se decompensează insuficiența cardiacă, acesta se prezintă la CPU. Este preluat de medicul sau asistenta din cortul epidemiologic. Dacă intră în criteriile de SARS-CoV-2, este izolat în zona tampon de la CPU, i se recoltează test pentru COVID și este internat pe secția de Medicină Internă. Va fi dus în secție, dar tot în zonă tampon, singur în salon sau cu încă un pacient. I se tratează patologia respectivă, în speță insuficiența cardiacă, se așteaptă rezultatul testului, iar dacă testul e negativ, va fi dus în zona non-COVID, în cazul de față la etajul al doilea. Va fi tratat pentru afecțiunea cu care s-a prezentat, iar după ce își revine, va fi lăsat să plece acasă. Dacă este vorba despre o patologie chirurgicală acută, se va proceda la fel. Dacă prezintă simptomatologie specifică pentru COVID, va ajunge în zona tampon a secției de Chirurgie, unde va fi ținut până când va primi rezultatul testului. Dacă va fi nevoie de intervenție chirurgicală, avem săli de operație pentru suspecți COVID, pacienți non-COVID și pacienți COVID. Repet: numărul internărilor va fi redus la jumătate, iar internarea se va face strict prin CPU. Nu vom face internări în baza trimiterii de la medicul de familie pentru ajustarea schemei de tratament hipertensiv, spre exemplu. Pentru astfel de cazuri, se vor face consultații în Ambulator, pentru că Ambulatorul Integrat funcționează de pe 15 mai, și, dacă va fi nevoie, se vor face internări de zi. Evident, în limita locurilor de spitalizare de zi disponibile”, a mai completat purtătorul de cuvânt al unității spitalicești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.