Atenție la căpușe! Mușcătura micii insecte poate fi fatală!

• Pe fondul creșterii temperaturilor din timpul zilei, ce le înnebunește pe insecte și le face să atace oamenii, medicii din județ atrag atenția populației asupra riscurilor la care se expun în situația în care sunt mușcați de căpușe. În cazul în care nu este depistată la timp sau nu e tratată, boala Lyme sau „boala cu 1.000 de fețe”, provocată de mușcătura de căpușă, duce la paralizie sau chiar la decesul victimei.

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrag atenția cetățenilor din județ să fie atenți la înțepăturile și mușcăturile de insecte, în special de căpușă, întrucât îi pot trimite pe un pat de spital. Cu atât mai mult cu cât, în perioada sezonului cald, când temperaturile foarte ridicate le dau peste cap comportamentul obișnuit, insectele atacă mai frecvent. Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, căldura și umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulțirea insectelor și respectiv crește riscul expunerii la înțepături. În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. În cazuri rare, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe.

„Căpușele sunt insecte ce pot ajunge pe suprafața corpului accidental, o parte dintre ele nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită. Boala Lyme se manifestă prin erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, apărută în jurul mușcăturii, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul mușcăturii. În județul Vaslui, în anul 2019, au fost înregistrate zece cazuri de boală Lyme, iar de la începutul anului până la această dată nu a fost înregistrat niciun caz. Având în vedere că ne aflăm în sezonul cald, iar activitățile în aer liber sunt mai frecvente, DSP Vaslui recomandă populației următoarele: purtarea unor haine deschise la culoare (pale); inspectarea corpului cu atenție și înlăturarea căpușelor; folosirea spray-urilor contra insectelor atunci când vă aflați la pădure sau în zonele situate în apropierea lacurilor și bălților; purtarea încălțămintei atunci când mergeți prin iarbă”, spun specialiștii din cadrul DSP Vaslui.

Aceștia recomandă, de asemenea, evitarea folosirii pe timpul de vară ale produselor cosmetice și de îngrijire intens parfumate; tăierea vegetației înalte (ierburi, tufișuri), tunderea gazonului, îndepărtarea / arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetației din vecinătatea sau de pe pereții caselor; controlul animalelor-gazdă (distrugerea / îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer și deratizarea preventivă în focar); inspectarea corpului cu atenție și înlăturarea căpușelor; în cazul expunerii profesionale se recomandă purtarea echipamentului de protecție, instruire privind simptomatologia bolii și modalitățile de prevenire. Imediat ce au fost descoperite căpușe pe suprafața corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariției unor reacții inflamatorii tegumentare, dar și riscul de transmitere a unor boli infecțioase.

Borelioza sau boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de mușcatura de căpușă. Afecțiunea este cunoscută ca „boala cu 1.000 de fețe” din cauza varietății mari de simptome. Dacă nu este depistată la timp sau nu e tratată, poate duce la paralizie sau chiar la decesul victimei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.