Vin ajutoarele europene pentru persoanele defavorizate!

0
2668

• Guvernul României a anunțat distribuirea, începând cu 4 iunie, a unei noi tranșe de pachete de igienă corporală și, din 15 iunie, a două tranșe de pachete alimentare în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD) finanțat de către Uniunea Europeană. La nivelul județului Vaslui, de aceste pachete ar putea beneficia circa 56 de mii de persoane, în mare majoritate dependente de venitul minim garantat ori de alocația de susținere a familiei primită de copiii cei mai săraci.

Pandemia de Coronavirus și, în special, situația în care au ajuns mulți dintre români, rămași fără surse suficiente de venit din cauza restricțiilor de circulație, a pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă, dar și scumpirilor, inclusiv a alimentelor de bază, au făcut ca Guvernul să ia recent unele măsuri sociale pentru ajutorarea celor mai năpăstuiți de soartă. Prima măsură, care este așteptată de către cei care sunt beneficiarii pachetelor alimentare și pachetelor de igienă corporală – în număr de peste 1,2 milioane de beneficiari, se referă la reînceperea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD) finanțat de către Uniunea Europeană. Respectivul Program aferent anului 2020 a fost deja demarat, toate actele procedurale fiind încheiate încă de anul trecut și, la fel, și licitațiile pentru achiziția produselor, contractele respective fiind semnate în 2019, pentru produse de igienă, și la jumătatea lunii trecute, pentru alimente.

O nouă tranșă de pachete de igienă corporală, a doua din acest an, își va începe distribuirea începând cu data de 4 iunie iar apoi primele două tranșe de pachete alimentare, din cele patru anunțate, vor fi distribuite începând cu data de 15 iunie. „Este o măsură așteptată pe de o parte de beneficiarii pachetelor alimentare care se găsesc astăzi în situație de risc de sărăcie, care au venitul sub venitul minim garantat pentru acordarea ajutorului social, dar este o măsură așteptată în egală măsură de industria de panificație, dar și de industria alimentară, pentru că vizează atât produse de panificație – vă dau câteva exemple, de la făina albă de grâu, 35 de mii de tone, cantitate care este inclusă în aceste pachete alimentare, până la conserve de carne de vită, peste 10 mii de tone, conserve de carne de porc, peste 6 mii de tone, este o cantitate importantă de produse care în această perioadă sunt extrem de utile pentru industria de panificație și industria alimentară”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, după adoptarea joi, 21 mai, de către guvern a Ordonaței de Urgență în acest sens. Trebuie menionat însă că produsele de igienă distribuite în cadrul acestui program sunt de origine Turcia și Bulgaria!

Între beneficiarii acestr ajutoare se numără titularii și membrii familiilor care încasează venit minim garantat și titularii și membrii familiilor care primesc alocație pentru sprijinul familiei. Dacă mai rămân pe stoc produse nerepartizate, aceste sunt destinate unor beneficiari aflați pe o listă suplimentară, din care fac parte persoane cu handicap grav, familii aflate în situații critice de viață, victime ale violenței domestice, victime ale calamităților naturale etc. La nivelul județului Vaslui, listele celor care urmau să primească o primă tranșă de pachete conținând produse de igienă, respectiv cutii conținând câte 5 periuțe de dinți, 300 mililitri de pastă de dinți, 500 mililitri de săpun lichid, 800 mililitri de șampon pentru copii, 500 mililitri de șampon pentru adulți, 1.800 grame de detergent de rufe albe și 900 grame de detergent de rufe colorate, distribuite începând cu luna februarie, conținea 55.937 de persoane. Ca o observație, numărul acestora reprezintă doar o treime din a celor care au beneficiat de aceste drepturi în urmă cu 4 ani, ultima dată când POAD a fost pus în aplicare în România. Atunci, primeau astfel de ajutoare și șomerii în plată, și persoanele cu handicap accentuat și grav, și veteranii de război ori văduvele acestora, ori persoanele persecutate politic în timpul fostului regim.

Deocamdată, autorităților locale nu li s-a cerut încă actualizarea listelor cu potențiali beneficiari, lucru absolut necesar dat fiind că atât situația persoanelor care primesc venit minim garantat, cât și cea a beneficiarilor de alocație de susținere a familiei poate varia de la o lună la alta. „Când ni se va solicita actualizarea listelor de potențiali beneficiari, inclusiv a celor aflați în situații speciale și care ar avea neapărată nevoie de un astfel de ajutor, vom răspunde în timp util, pentru ca nimeni dintre cei aflați în nevoie să nu fie privat de aceste drepturi. Pot spune că ajutoarele constând în produsele de igienă distribuite până acum în cadrul primei tranțe ale POAD 2020 au fost apreciate de către beneficiari, toate pachetele alocate municipiului Vaslui fiind ridicate. Sunt sigur că și ajutoarele alimentare vor fi la fel de apreciate, cu atât mai mult cu cât este vorba de alimente de bază, atât de necesare în aceste vremuri”, a declarat Dorin Sepeniuc, șeful Serviciului de asistență socială din cadrul Primăriei municipiului Vaslui.

Cât privește pachetele cu ajutoare alimentare, care vor fi distribuite începând cu a doua jumătate a lunii iunie, acestea vor conține, fiecare, făină albă de grâu (5 kg), mălai (4 kg), paste făinoase (800 g), ulei (4 l), zahăr (2 kg), orez (4 kg), 5 conserve din carne de vită a câte 300 g, 3 conserve din carne de porc a câte 900 g, 5 conserve pate de picat de porc a câte 200 g, 2 borcane de compot de fructe a câte 720 ml, 1 borcan de gem de fructe (360 g) și 1 borcan de gem de fructe dietetic (360 g). Beneficiarii acestor ajutoare alimentare sunt din aceleași categorii ca în cadrul celor constând în produse de igienă, la nivelul Lotului 2, din care face parte și Vasluiul, alături de județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Suceava fiind estimați în total un număr de 322.113 beneficiari. Prețul fiecărui pachet cu alimente este de 149,50 lei, cu TVA și transport inclus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.