Viceprimărița din Perieni: „Stimați cetățeni ai comunei, apa nu este bună de băut!”

0
1947

La două zile de la primirea rezultatului analizelor de laborator care confirmă că apa potabilă din comuna Perieni nu e chiar potabilă, ci colcăie de bacteria E.coli, viceprimărița Alina Mihaela Chiper a avertizat populația, prin intermediul unei postări pe facebook, să nu consume apă. Asta după ce, cu o zi înainte, i-a trimis o adresă scrisă edilului șef al comunei, prin care îl anunța măsurile trasate de DSP Vaslui ce trebuiau luate de urgență.

Cei circa 3.700 de locuitori ai comunei Perieni care consumă apă din sistemul public de alimentare ar putea ajunge la spital cu probleme grave de sănătate. Motivul: analizele de laborator efectuate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au arătat că apa nu este tratată deloc cu clor, în schimb temuta bacterie E.coli „tropăie” în cantități ce depășesc limita admisă de lege. Informația a fost făcută publică de viceprimărița Alina Mihaela Chiper sâmbătă după-amiază (23 mai), pe contul său de socializare. Pe lângă cele câteva rânduri postate pentru a-i avertiza pe localnici să evite consumul apei pe cât posibil, aceasta a atașat și hârtia cu rezultatul analizelor efectuate de DSP Vaslui, dar și o adresă trimisă de ea primarului Alexandru Iacob, în care erau enumerate măsurile ce trebuie luate de urgență.

„Stimați cetățeni ai comunei Perieni, conform adresei transmise de DSP Vaslui, prin care Primăria Perieni a fost înștiințată că analizele apei nu sunt conforme, iar apa «nu este bună de băut», vă rog să nu consumați apă de la rețea până la următoarele rezultate ale analizelor. Atașez adresa și referatul întocmit de mine către domnul primar să aplice planul de măsuri trasat de DSP Vaslui. Întrucât, până la acest moment, nu am primit nicio rezoluție în vederea remedierii situației, vă rog să fiți precauți în ceea ce privește consumul de apă!!!”, se menționează în postarea viceprimăriței Chiper de pe 23 mai, ora 17.25.

Apă potabilă cu E.coli cât cuprinde

După cum se arată în adresa DSP Vaslui nr. 8.485/21 mai 2020 ce conține rezultatul analizelor de laborator, apa nu se încadrează în parametrii de calitate, bacteria E.coli fiind găsită în cantități mai mari decât limitele permise de lege.

„În urma analizelor microbiologice și fizico-chimice efectuate de laboratorul DSP Vaslui pentru probele de apă recoltate în data de 14.05.2020 de la sistemul de apă potabilă din comuna Perieni, vă aducem la cunoștință că există unele situații în care apa nu se încadrează în parametrii de calitate ai apei prevăzuți de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, rezultatele prezentându-se după cum urmează: ieșire rezervor Perieni Deal – E.coli: 1 UFC / 100 ml față de max. 0/100 ml (depășesc limita maximă admisă); – clor rezidual liber: 0 mg/l față de 0,10-0,50 mg/l (lipsă clorinare). Se recomandă: • spălarea, curățarea, dezinfecția imediată a rezervorului și repetarea analizelor pentru parametrii cu valori necorespunzătoare; • până la repetarea analizelor și/sau remedierea neconfdormităților, anunțarea populației cu privire la nepotabilitatea apei prin afișarea la loc vizibil și protejat a înscrisului «Apa nu este bună de băut», conform HG 974/2004; • identificarea sursei de poluare prin verificarea perimetrelor de protecție sanitară; • înlăturarea factorilor de poluare (ex. platforme de gunoi neimpermeabilizate, adăposturi animale, WC-uri sau fose septice amplasate și construite fără respectarea normelor de igienă); • realizarea imediată și permanentă a unei dezinfecții corespunzătoare a apei, astfel încât să se asigure la capăt de rețea o concentrație de clor rezidual liber cuprinsă între 0,10 și 0,50 mg/l pentru rezervorul Perieni Deal. Restul parametrilor microbiologici și fizico-chimici analizați pentru rezervorul Perieni Deal se încadrează în limitele normale, conform raportului de încercări nr. 1.576/18 mai 2020”, se arată în buletinul de analize trimis, pe 21 mai, de DSP Vaslui către Primăria Perieni.

Viceprimărița i-a trimis o informare primarului

O zi mai târziu, viceprimărița Chiper i-a trimis primarului Alexandru Iacob o adresă prin care îi aduce la cunoștință rezultatul analizelor efectuate de DSP Vaslui, precum și faptul că sunt obligați să ia măsurile trasate de DSP.

„Domnule primar, subsemnata Chiper Alina-Mihaela, viceprimar al comunei Perieni, județul Vaslui, în urma adresei nr. 8.485/21.05.2020 transmisă de DSP Vaslui, prin care suntem înștiințați că apa din rezervorul Perieni Deal nu este bună de băut în urma analizelor efectuate, vă rog să implementați urgent măsurile trasate: – mobilizarea în regim de urgență a personalului contractual din Compartimentul Gospodăresc pentru spălarea, dezinfecția imediată a rezervorului (cu substanțe și materiale corespunzătoare pe care trebuie să le achiziționați); – solicitarea repetării analizelor pentru apă la DSP Vaslui; – repararea urgentă a stației de clorinare care nu funcționează de mai bine de șase luni, solicitare pe care v-am făcut-o prin nenumărate referate!”, se arată în adresa înaintată de viceprimăriță și datată 22 mai 2020, ora 13.30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.